Пеликанът Стойчо се засели при рибарите на Морската гара във Варна

Животът

13-04-2024, 10:30

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Розовият пернатко се чувство чудесно в района, а въдичарите се грижат и за прехраната му.

Пеликанът Стойчо, който в последния месец стана една от атракциите на крайбрежната алея във Варна, е намерил нова зона за местообитание. От вчера той се е преселил при рибарите на Морската гара, видя репортер на Varnautre.bg. Розовият пернатко се чувство чудесно в района, а въдичарите се грижат и за прехраната му.

През седмицата медиите в морската столица алармираха за изчезването му от района на крайбрежнта алея. В четвъртък той беше забелязан от варненци на покрива на 16-етажения блок блок 122 на бул. „Осми Приморски полк“, а вчера следобяд се завърна отново във водите на Варненския залив.

Припомняме, че през есента на миналата година пеликанът беше доведен от Белослав в спасителния център във Варна със счупен крак. След като бе излекуван, бе пуснат в езерото при другите пеликани, след което предстоеше да бъде отведен в природата.

Розовият пеликан не гнезди в България, а само преминава през нашите територии. Води се като изчезващ гнездящ вид.

Зоонженерът в зоопарка Георги Тодоров обясни преди дни пред Радио Варна, че птицата, наречена в социалните мрежи Стойчо,  е била млад екземпляр на възраст около две години. Средната възраст на този вид птици е около 20 години.