Заради великденските празници: Очаква се бум на ухапванията от кърлежи

Животът

15-04-2024, 10:05

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тази година обработката срещу вредителите във Варна е започнала по-рано.

В края на април и началото на май се очаква пикът на ухапвания от кърлежи във Варна и областта и това се дължи на поредицата от почивни дни и високите температури, обобщи за Радио Варна Антоанета Тончева, директор на Общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация". 

Статистиката за ръст на ухапванията във Варна и областта тази пролет се прави на база на бързите известия, които се изпращат в Регионалната здравна инспекция. В тях обаче не е указано къде е било детето, къде са били родителите и къде е било ухапването, поясни Тончева.

Ръст при отчетите във Варна се е наблюдавал и след края на пролетната ваканция на учениците през март-април тази година. "Кърлежите са особено активни май и юни, когато са ваканциите, бум на ухапвания имаме и след почивните дни", допълни Антоанета Тончева.

Още на 28 март е започнала обработката срещу вредителите във Варна, а първо това е направено в Морската градина и във всички големи паркове в града, подчерта Тончева. Училищата са напръскани по време на ваканцията.

До 15 май ще бъде повторната обработка в детските градини. 

Автомобилите на общинското предприятие в момента са само два. "Бяхме с четири коли, повредиха се", каза още Тончева. 

Тази година се налага обработката срещу кърлежите да се осъществи по-рано заради високите температури, допълни експертът.