Смъртоносна гъсеница нападна България

Животът

17-04-2024, 13:18

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Опасна е не само за домашните любимци, но и за децата, алармират специалисти.

Сигнал за нашествие на опасни гъсеници у нас. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт. Опасна е не само за домашните любимци, но и за децата, алармират специалисти. За последните няколко седмици има сигнали в социалните мрежи на стопани, които са загубили кучетата си след фатална среща с опасната гъсеница, предава NOVA.

Малко дете също е пострадало от неочаквана среща с насекомото в Кюстендил. Майка му Нели Цветкова обясни, че детето ѝ настъпило гъсеницата. Били посъветвани да измият обувката му, но това не помогнало и по краката му се появил обрив. Родителите завели детето си в токсикологията в „Пирогов”. Лекарите им обяснили, че то е с алергична реакция.

Телата на боровата процесионка отделят два алергена, обясни алергологът д-р Тихомир Мустаков. По думите му при среща с опасното насекомо половината хора образуват алергична, а другата половина – токсична реакция. Специалистът алармира, че ако домашен любимец оближе насекомото, може да се стигне до некроза на езика му, до задух и смърт.

Гъсеницата на пеперудата Thaumetopoea pityocampa може да причини сериозни наранявания при контакт с хора и животни. Името и произлиза от навика им да се движат една зад друга, образувайки дълга верига.
При контакт с кожата власинките и предизвикват отделянето на хистамин, което се проявява с признаци на алергична реакция- внезапно остро слюноотделяне, учестено дишане, летаргия, възпаление и некроза в устата, задушаване и анафилактичен шок.
През лятото срещите с боровия молец могат да бъдат по- чести. За това е важно да сме по- внимателни при разходка на домашните любимци около боровите дървета и да не им позволяваме да душат и облизват около стволовете на дърветата.