200 лева удари цената на козунака за Великден

Парите

21-04-2024, 16:30

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В момента едно органично яйце се търгува за 1,30 лв. За справка - обикновеното струва 0,50-0,60 лв.

200 лв. удари цената на килограм козунак за Великден в някои бутикови пекарни у нас.  Сладкият обреден хляб направен с български яйца се търси най-много на трапезата преди големия християнски празник

Космическата сума за бутиков козунак шашна дори корифея в кухнята шеф Андре Токев. Според него направата му вкъщи ще излезе около 25 лева на всяка домакиня. "Знаете, че "Ферари" и "Порше" имат различни цени, отколкото едно "Рено" и един "Фиат". Ние не може да определяме цената на козунаците. Производителите, сладкарите или пекарите решават каква да е тя, а ние ще решаваме дали ще искаме да закупим този козунак. Има козунаци, за които пекарите сами си мелят брашното, купуват органични яйца и това ги прави по-скъпи продукти. Както има и бургер за 200-300 евро със злато и хайвер. Аз няма да си го купя, но има хора, които ще дадат тези пари", коментира шеф Токев пред Труд.

"Много хора ще предпочетат да купят този скъп подарък, за да впечатлят някого, а няма да си го хапнат сами. За мен повече е маркетинг", заяви още кулинарният гуру. 

В момента хит на пазара са  т.нар. "органични яйца". Те са двойно и тройно по-скъпи от техните обикновени събратя. Според фермери, органичните яйца са отгледани в отдалечени от магистрала и човешка индустрия райони. Кокошките се хранят само с трева, чиято почва не е торена с изкуствени торове. Пернатите се наслаждавали на 100% еко обстановка. На органичните кокошки не се давали смески от изкуствен произход, както и хормони.

В момента едно органично яйце се търгува за 1,30 лв. За справка - обикновеното струва 0,50-0,60 лв.