"Раздават 100 саксии с цветя във Варна за Цветница

Животът

24-04-2024, 16:03

Снимка:

Акция „Вземи и засади“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Целта на инициативата е да насърчи отглеждането на повече цветя.

Петък, 26-ти април, от 10.30ч. ще се проведе акцията „Вземи и засади”, по време на която ще се раздадат 100 саксийки с разсад за цветя. Събитието, което е насрочено за последния работен ден преди Цветница,  ще се проведе пред фронт офиса на организаторите от една от големите агенции на недвижими имоти на бул. 8-ми Приморски полк” 60.

Целта на инициативата е да насърчи отглеждането на повече цветя не само заради облагородяването на градската среда, което цветните балкони носи, но и поради една много важна причина - пчелите. Глобалният растеж на човешката популация изпреварва наличните колонии от медоносни пчели. Тази тенденция повишава опасността от недостиг на опрашители и това е още по-валидно в градовете.

„За нас това е изключително важна кауза. Нашият бизнес е свързан с намирането на най-добрия дом за хората, а понякога забравяме, че градът и Земята са нашия общ дом. Чувстваме отговорност към градската среда и нейното облагородяване. Целта не е да озеленим нечий балкон, а да дадем пример и да насочим вниманието към тази важна тема. Вярваме, че промяната започва от нас и тази акция е добър начин да сплотим екипа около малките, но значими неща” – коментира Христо Цветков, управител на Явлена-Варна.

Засаждането на малка медоносна градинка на балкона е един от лесните и приятни начини, с които хората могат да спомогнат за опазването на този важен биологичен вид. Редица европейски градове насърчават градското пчеларство в по-голям мащаб, като градски кошери могат да бъдат открити дори на покривите на Бундестага и Парижката опера. По време на акцията във Варна, всеки гражданин ще може да вземе една саксийка с разсад до изчерпване на всички цветя.