ОбС-Варна днес решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Мисия Варна

25-04-2024, 09:42

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сред точките е и предложение за предоставяне на допълнителни средства от местната хазна за изпълнение на проекти в образователната инфраструктура.

Общинският съвет се събира на редовно заседание днес в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки.

Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и колективи с ярки постижения в своята област през последната година.

В дневния ред са включени и промени в Наредбата за организацията на движението на територията на общината. Ако бъдат одобрени, ще има нови правила за движение на електрическите тротинетки във Варна.

Сред точките е и предложение за предоставяне на допълнителни средства от местната хазна за изпълнение на проекти в образователната инфраструктура. Основното финансиране е осигурено от Националния план за възстановяване и устойчивост и от програмата на Министерството на образованието и науката за изграждане и ремонт на детски ясли, градини и училища. За реализацията на проектите обаче е необходим допълнителен финансов ресурс, който ще бъде обезпечен от Община Варна.

Актуализацията за основните месечни заплати на кметовете на райони и кметства също фигурира в дневния ред. Съветниците трябва да решат и дали да има промяна в минималните и максималните цени за таксиметров превоз на пътници за километър пробег.

На разглеждане ще бъде поставено и предложение за промени в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Варна, според което група в местния парламент ще може да се формира и от трима съветници, а не както е сега – от четирима. 

Отпускането на еднократни социални помощи също е включено в дневния ред.

По традиция заседанието ще завърши с дискусия с гражданите.

Пълният дневен ред е публикуван на сайта на Общински съвет – Варна, секция „Заседания“. Сесията ще се излъчва в реално време през YouTube канала на институцията.

Гледайте на живо сесията на Общински съвет - Варна: