Възпитаник на ТУ – Варна от Австралия посети своята Алма Матер (СНИМКИ)

Животът

01-05-2024, 13:30

Снимка:

ТУ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той пристигна със семейството си в морската столица 35 години след завършването му.

Камал Карунаратна е завършил специалността „Изчислителна техника“ в Технически университет – Варна през 1989 г., докато неговата съпруга е възпитаник на Медицински университет – Варна. Двамата разказаха, че са се запознали като студенти във Варна преди 35 години, след което той продължава обучението си в Лондон, а след няколко години създават семейство и се установяват в Австралия.

Семейството се срещна с проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на университета, и в.и.д. ръководител на катедра „Софтуерни и интернет технологии“ – ас. д-р Доника Стоянова и споделиха, че и до днес изпитват най-топли чувства към България и към Варна и посещението им е особено вълнуващо, защото им припомня емоционални моменти от годините, в които са били студенти.

Камал Карунаратна, който в момента е гл. архитект на глобалната платформа за данни Birkbeck, сподели, че има завършени четири висши образования, но знанията и уменията, които е придобил по време на обучението си в Технически университет – Варна, винаги са му помагали в кариерата и са на едно ниво с обучението в университета в Лондон.

По време на посещението си, международните гости говориха на български език и споделиха впечатленията си от иновациите, настъпили в Техническия университет – Варна през годините. Те се запознаха с работата на катедра „СИТ“ и посетиха няколко от новите лекционни зали, разгледаха уникалната изложба на първата техника и първите учебни планове, по които са се обучавали като студенти по онова време.