„Щастливо еко училище - “Свят непознат” ще радва малчуганите във Варна

Животът

07-05-2024, 17:17

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

То ще стартира на 11 май с първия модул от поредицата и ще приключи в края на месец септември.

Щастливо еко училище “Свят непознат” предстои да се проведе в 10 модула във варненския зоокът. То ще стартира на 11 май с първия модул от поредицата и ще приключи в края на месец септември, а целта на инициативата, подкрепена от Дирекция “Образование и младежки дейности” в община Варна, е да обогати знанията на малчуганите за опазването на природата и нейните богатства.

 „Щастливо еко училище – Свят непознат“ е инициатива на СНЦ „Маджик Стрийт Варна“, която предвижда организирането на увлекателни образователни беседи, в които гост - лектори от различни институции и природозащитни организации, свързани с опазването на околната среда и биоразнообразието, ще запознаят децата и техните родители с важни проблеми на екологична тематика.

 Под формата на викторина и игра ще бъдат поднесени любопитни факти за любими животни, насекоми и растения.

 В 10 модула, по два в почивните дни на месеците май, юни, юли, август и септември, ще бъдат поставени важни теми по опазването на околната среда, морето, флората и фауната и отговорността, която носим за съхранението на света, в който живеем.

 По време на инициативата ще бъдат организирани забавни еко работилници, ще бъдат обучавани деца и младежи по засаждане на цветя и билки, изработка на сувенири от отпадни материали. Музика, танци и игри очакват посетителите.

 Предвидените дати за щастливото еко училище “Свят непознат” във варненския зоокът са 11 и 19 май, 8 и 16 юни, 14 и 20 юли, 10 и 18 август, 8 и 14 септември. В случай на неблагоприятни метеорологични условия е възможна промяна в датите.

 Сред предвидените гости са представител на Грийнпийс, който ще запознае малчуганите с любопитни факти около замърсяването на въздуха, Черно море и океаните, как да ги опазваме и защо не трябва да хвърляме отпадъци наврид.

 Еколог, зоолог и ветиринарен лекар към зоокъта ще представят във всеки модул любопитна информация за някой от обитателите на любимото кътче, ще представят пред малчуганите работата на Спосителния център, както и възможностите за осиновяване на обитател от зоокъта, който може да се превърне във вашият талисман и извъндомашен любимец.

Непознати и интригуващи факти за живота на пчелите, калинките, светулките, мравките, хищните растения, пеперудите, змиите и други популярни насекоми и влечуги, ще бъдат поднесени по забавен начин от експерти, работещи в сферата на екологията и зоологията.

В света на най-популярните животни - кучетата и котките и грижите за тях, ще ни потопят сърцатите представители на Лъки Хънт. Имено те ще ни обяснят защо грижата за кученце или котенце е огромна отговорност и как никога не трябва да допускаме домашните ни любимци да се превърнат в бездомници, които страдат. От тях ще получим информация как можем да се грижим и за уличните животни, които се нуждаят от нашата огромна обич и съпричастност.

Щастливото еко училище ще ни помогне да научим кои са опасните отпадъци и каква е вредата от тях, както и как се рециклира стара хартия, пластмаса, стъкло и желязо.

Кои са най-редките птици в България и от какво са заплашени ще ни научат експертите от Българското дружество за защита на птиците.

Какви животни са живели в България преди хиляди години, кои са отровните растения, които са около нас и не трябва да докосваме, както и любопитни факти за хищните растения ще ни представят специалистите от Природонаучния музей във Варна.

Какво провокира земетресенията и как да се държим по време на земетресение? Опасността от пожар и наводнение - как да реагираме при такава ситуация? Тези и други изключително любопитни и полезни теми ще разгърне пред посетителите на зоокъта Щастливото еко училище.

Паралелно с любопитната информация, поднесена от младите водещи, аниматори, домакини и гости на събитието, малчуганите и техните родители ще могат заедно да творят, да се забавляват и садят цветя и билки, които да отнесат у дома и отгледат с любов, за да съхранят спомена от прекрасното преживяване.

Очаквайте скоро информация за конкретните теми и атрактивни приключения, с които ще ви зарадва Щастливото еко училище в своя първи “урок” под открито небе в зоокъта на 11 май /събота/ 2024 г.

Посетителите заплащат стандартния вход за достъп до зоокъта, а забавлението в еко фиестата е с ВХОД СВОБОДЕН!