Община Варна и държавата обединяват сили, за да възродят манастира „Св. Богородица“ край Варна

Животът

12-05-2024, 09:19

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кметът Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева подкрепят идеята шествието за празника на Варна – 15 август, да тръгва от манастира „Св. Богородица“ в местност Караач теке.

Община Варна и държавата в лицето на областната администрация обединяват усилия, за да възродят един от най-значимите културно-исторически обекти на територията на областта – манастира „Св. Богородица“ в местността Караач теке край Варна. Този ангажимент поеха кметът Благомир Коцев и областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева. 

Натъжава ме фактът, че на толкова важен за нашата история и култура обект като този не е придадена необходимата значимост. Подобни забележителности трябва да бъдат развивани и Община Варна ще вложи всички усилия манастирът с хилядолетна история да придобие вида, който заслужава, каза Благомир Коцев. Кметът на Варна, заедно със заместник-кмета Илия Коев, областния управител проф. Андреева, заместник-областните управители на Варна Изабела Иванова и Огнян Рачев и заместник-областния управител на Шумен Нели Георгиева, присъства на празничен водосвет на манастира. Специален гост на празника беше проф. Казимир Попконстантинов – откривател и проучвател на комплекса, който е един от най-важните обекти от Златния век на българската държава. По думите на световноизвестния археолог всяко действие за съхранението и популяризирането на паметника с национално значение ще свети като факел пред идните поколения. 

В деня, в който Българската православна църква чества делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий, по инициатива на областните администрации на Варна и Шумен беше организирано мотошествие „По пътя на вярата и буквите“. Неговият маршрут не е избран случайно – той премина през обекти, свързани с ранното християнство и с разпространението на българската писменост. Шествието потегли от Голямата базилика в първопрестолната българска столица Плиска, продължи през Двора на кирилицата и завърши край Варна в ранносредновековния манастирски комплекс. 

Кметът Коцев и областният управител проф. Андреева подкрепиха идеята именно оттам да започва празничното шествие в Деня на Варна – 15 август. Тогава честваме Успение на Пресвета Богородица, а според легендите в короните на бряст края манастира е открита чудотворната икона на Св. Богородица – покровителка на града. Днес тя се пази в храма , известен като „Малката Богородица“. 

Това може да бъде първата стъпка, с която да покажем на варненци колко значим е Княжеският манастир, построен от Борис I Първи Покръстител през IX век и как с обединените усилия на държавата и общината можем да го възродим и върнем неговата изключителна стойност, коментира кметът Коцев.