Ромите празнуват своя обичай Мая, Маето

Животът

14-05-2024, 10:05

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

14 май е празник на Търговище, Израел се обявява за независима държава, подписан е Варшавският договор.

Днес ромите празнуват своя обичай Мая, Маето като ден на шегата и лъжата. Това е чисто женски, весел и жизнерадостен празник, свързан с гадаенето и предсказването на бъдещето. Завършва с обща трапеза, в която не участват мъже. Някои предполагат, че първи април у нас е приет като ден на лъжата под влияние на западноевропейската култура, но майосването на ромите си е техен оригинален празник.

Търговище празнува своя Ден на града на 14 май за десета поредна година. Това е датата, около която ежегодно се провежда Традиционният пролетен панаир.

През 1880 г. княз Александър Батенберг със свой указ постановява всяка година да се провежда "търг в Ески Джумая" (дн. Търговище), който да започва на 14 май (1 май ст. ст.) и да продължава осем дни. От вчера започна тазгодишното 245-то издание на пролетния панаир, което ще продължи до 19 май. 

Официалният празник е приет с Решение на Общинския съвет в Търговище от 27 март 2015 г., част от Наредбата за символиката на Община Търговище. Към момента на приемането му градът няма официално утвърден празник в съвременните условия на развитие.

След дългогодишно проучване, анкетиране и обсъждане, е установено, че датата 14 май събира в себе си създадените нагласи и желания сред местната общност. Проектира Празника на Търговище в дните на панаира, със спецификата и очарованието на местните забележителности, които се крият дълбоко в панаирната традиция. Пряко кореспондира с името на града и в най-голяма степен отговаря на представите за официален празник, се казва в историческата справка, публикувана на интернет страницата на Община Търговище.

Приемането му за официален празник, освен че отговаря на древната историческа даденост, дава възможност традицията на старото търговско средище да бъде заложена като символна основа и проекция за бъдещите дни на Търговище, един своеобразен мост в развитието на града, свързан с неговия девиз: „Бях, съм, ще бъда“.

Това позволява на кмета на общината да подготвя и организира богата и интересна празнична програма, води до разширяване представителството на областния град Търговище на национално и международно ниво с гостуването на официални лица и делегации от побратимените градове по време на търговищкия панаир и утвърдилите се с времето Дни на Търговище, чийто център на провеждане е именно датата 14 май, се казва още в документа.

Княжеският указ на Александър Батенберг от 10 януари 1880 г. не прекъсва панаирната традиция и постановява ежегодното провеждане на “търг в Ески Джумая" (дн. Търговище)  да става през първия  ден на май, по стар стил. По нов стил датата е 14 май.

През  1984-1986 г. са организирани първите панаирни “Дни на Търговище”, ситуирани около датата 14 май. През 1987 г. започва пълно възстановяване на традициите на панаира. През май 1992 г. е открито първото “Изложение Търговище“ и панаирната седмица  трайно се утвърждава в дните около 14 май.

Денят на Търговище тази година ще започне с ритуал по издигане на знамената в центъра на града. На тържествена сесия на Общинския съвет ще бъде връчено отличието „Почетен гражданин на Търговище“ на поетесата Петя Цолова. В следобедните часове ще се състои церемония по въвеждане в употреба на персонализирана винетка към пощенска марка и пощенска картичка, посветени на 245-тия Традиционен пролетен панаир и 90 години от именуването на Търговище. Вечерта ще има концерт на певицата Михаела Маринова, а след това – на група „Остава“. Кулминацията на Празника на Търговище ще бъде светлинно дрон шоу над парка „Борово око“.

На днешната дата през 1948 г. Израел се обявява за независима държава и избира временно правителство. Създаването на Израел има дълга предистория, чието начало е в зараждането на ционизма. Основаването на държавата Израел е част от хилядолетната история на евреите.

Около 100 000 души участваха снощи в митинг в Тел Авив по повод Деня на независимостта на Израел, за да си спомнят за съдбата на над 100-те заложници, които все още са в ръцете на палестинското ислямистко движение "Хамас", съобщиха организаторите, предаде ДПА.

Демонстрантите издигнаха лозунга " Надеждата ни още не е изгубена". На митинга присъстваха роднини на заложниците и бивши заложници, както и жители на градовете и общините, засегнати от терористичното нападение на 7 октомври, което предизвика войната в ивицата Газа.

Много от участниците в митинга носеха израелски знамена, на които имаше жълта панделка - символ на заложниците, чиито роднини и приятели вече повече от седем месеца чакат завръщането им.

Честванията на Деня на независимостта на Израел тази година протичат скромно заради нападението на 7 октомври и войната в ивицата Газа.

На 14 май 1955 г. във Варшава, Полша, е подписан Договор за дружба, сътрудничество и взаимна помощ (Варшавски договор) между България, Албания,  Германска демократична република (ГДР), Полша, Румъния, Съветския съюз, Унгария и Чехословакия. Той предвижда взаимни консултации по важни международни въпроси, военна помощ при нападение върху някоя от договарящите се страни, обединено командване на въоръжените им сили, създаване на Политически консултативен съвет.

За главнокомандващ обединените въоръжени сили е назначен маршалът на СССР И. С. Конев. Договорът е сключен за срок от 20 години и е „открит за присъединяване на други държави независимо от техния обществен и държавен строй”.  

На 28 май 1955 г. Народното събрание на България ратифицира договора. Българските представители във Варшава са председателят на Министерския съвет – Вълко Червенков (ръководител на делегацията), министърът на отбраната – армейският генерал Петър Панчевски и министърът на външните работи – Минчо Нейчев.

На 1 юли 1991 г. в Прага, Чехия, е подписан Протокол за прекратяване действието на Варшавския договор.