121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май във Варна

Животът

22-05-2024, 10:46

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Наградите "Варна" ще бъдат връчени от 11 часа на 23 май.

121 групи с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институции ще се включат в шествието за 24 май тази година. Наградите "Варна" ще бъдат връчени ден по-рано - на 23 май от 11 часа в зала "Пленарна" на Община Варна, съобщиха от пресцентъра на администрацията. 

Празничната програма за 24 май започва в 10 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий“, където ще бъде издигнато българското знаме. Предвидена е фолклорна композиция с участието на над 700 деца от училища, читалища и фолклорни ансамбли. За първи път ще бъде изпълнен „Танц на буквите“, а в небето по традиция ще полетят цветни балони с буквите от българската азбука.

Под звуците на химна „Върви народе възродени“, в изпълнение на духовия оркестър на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, ще тръгне и празничното шествие. Тази година в него ще участват 121 блока с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институти. Кметът на Варна Благомир Коцев ще поведе шествието, заедно с официалните лица и носителите на Награди „Варна“ за 2024 г.

Традиционно на второ място ще преминат ученици и учители от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", които честват своя патронен празник на този ден. Следват училищата, които са носители на Награда „Варна“, както и такива, които отбелязват кръгли годишнини или юбилеи. Успоредно с тях ще се движи и колона от деца, учители и родители от детските градини на Варна. В края ще преминат и блоковете на висшите училища и духовият оркестър на Военноморските сили.

Шествието ще се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Сливница“. След това част от блоковете ще продължат по бул. „Осми приморски полк“, а друга - по бул. „Сливница“.

В 13 часа на входа на Морската градина ще се извие празнично хоро с участието на фолклорен ансамбъл „Варна“.