Боклуци повредиха ферибота в Белослав

Животът

29-05-2024, 15:52

Снимка:

Община Белослав

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От дерето в плавателния канал влизат всякакви отпадъци, дори мека мебел.

Моторен ферибот „Белослав“ е аварирал снощи. Причината за това е блокиране на дифузьорите и перки за охлаждане на основните компоненти на двигателите, в резултат на множество едрогабаритни битови отпадъци, сред които и мека мебел, придошли от дерето и навлезли в плавателния канал, информират от Община Белослав.

Поради настъпилата авария късно снощи е бил мобилизиран екип от „Белфери“ ЕООД, включително и водолази.

В общината постъпват множество сигнали за силно замърсени и затлачени дерета, за които ежегодно администрацията предприема действия по почистване. За съжаление резултатите от тези дейности са мимолетни, в резултат от липса на екологична отговорност и обществено самосъзнание в част от съгражданите ни, коментират от местната управа.

Неоспорим факт е, че рискът нараства значително в резултат от човешката дейност – блокиране на овражно-водната система (от деретата), с боклуци, растителност, паднали дървета, свлечени скатове, както и засипването им със строителни отпадъци. Това води до образуване на „тапи“ по деретата, които в даден момент има вероятност да се отприщват и вълната от дъждовна вода, кал и тиня за кратко време може да помете имущество, както и всичко друго по пътя си. В такива случаи обикновено се казва, че “природата е виновна” а всъщност вредите са основно предизвикани от хората.

Общинската управа ще предприеме действия по почистването на дерето, но отправя апел към всички за отговорно отношение.