Плаж „Черноморец“ – устроен за хора с двигателни затруднения

Туризъм

01-07-2024, 16:05

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той е единственият плаж във Варна и в областта, в който хората в инвалидна количка, с патерици или със двигателни затруднения могат да стигнат без проблеми до чадърите и шезлонгите, до заведението, до тоалетните и до морето.

22 български плажа са отличени с престижния Син флаг за 2024 година. Един от тях е плаж Черноморец, който се намира близо до местността Ракитника. Международното отличие за чист и поддържан плаж получава за втора поредна година, каза за Радио Варна неговият управител Станко Стоянов. Наемат плажа преди около 4 години и с всяка година го подобряват. Вече и с удобства за хора с двигателни затруднения.

Решават да удължат дървените скари до морето, заради една жена, която всяко лято е на плаж там. Жената е претърпяла катастрофа и има проблем с придвижването. Всеки път, когато поиска да влезе в морето, мъжът й я взима и я носи на ръце до водата, разказа Стоянов. Виждайки това, решават да улеснят достъпа от пясъка до водата и заради нея, и за улеснение на други хора, които се придвижват трудно. Удължават пътеките, правят ги плътни и стабилни, за да не се разместват когато върви човек. Дори идеята била пътеките да влизат във водата, но не го направили, защото на този плаж морето понякога има доста големи вълни и не веднъж се е случвало чадърите от първа линия да бъдат съборени от водата и завлечени навътре. Същото ще стане и с пътеката, разказа Станко Стоянов.

Сега плаж „Черноморец“ е единственият плаж във Варна и в областта, в който хората в инвалидна количка, с патерици или със двигателни затруднения могат да стигнат без проблеми до чадърите и шезлонгите, до заведението, до тоалетните и до морето.

Това е и плажът, на който ще бъде през лятото редовният ни слушател Красимир Вълев. Там се чувства човек като всички останали. Стига до водата без проблеми, ползва чадър и шезлонг на първа линия, дървената пътека стига до водата, а на паркинга има и две места за инвалиди.