Картини на художник, чийто творби са собственост на Конгреса в САЩ, ще видим във Варна

Варна Лайф

05-07-2024, 10:35

Снимка:

ГХГ „Борис Георгиев“ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Експозицията ще бъде открита на 9 юли и ще може да се види до 29 юли 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" във Варна.

Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с изложба ретроспекция, посветена на 20-годишнината от кончината на художника. Експозицията ще бъде открита на 9 юли и ще може да се види до 29 юли 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" във Варна. Графиките и рисунките в нея, селектирани от изкуствоведа Румен Серафимов, са представителни образци от различните периоди от творческия път на артиста.

Румен Серафимов, куратор на изложбата, представя изкуството на Николай Николов: “Николай Николов е от силното поколение художници, което излиза на сцената на българското изкуство в края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век. Тези артисти внасят много по-модерен дух на изразяване, като се противопоставят на естетическите норми на тогавашната тоталитарна култура. След завършването на художественото си образование в сферата на графичните изкуства, Николов попада във възможно най-добрата творческа общност – художниците от легендарния ателиен център "Вулкан" в красивия морски град Варна, които тогава създават новаторско изкуство с висок вкус, ярки идеи и изключителен професионализъм.

В своето изкуство този изключителен художник е проявявал винаги силна склонност към иновативното, към съвременното изразяване. Ерудиран и любознателен, той е неспокойна и търсеща личност, носеща и проявяваща своя интелектуален и артистичен бунт срещу консервативното и конвенционалното в културата. Забележителните му художествени способности го поставят много високо в творческата йерархия на съвременното българско изкуство и това е несъмнено."

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ (1950 - 2004 г.)

1950 Роден е на 7 май в Дряново.

1976 Завършва специалност "Графика“ в Художествения факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“.

1981–1991 Работи в Международното биенале на графиката – Варна.

1992–1995 Директор е на Международното биенале на графиката – Варна.

Работи в областта на графиката, рисунката, дигиталното изкуство, графичния дизайн.

НЕГОВИ ТВОРБИ СА ПРИТЕЖАНИЕ НА

Национална галерия – София

Софийска градска художествена галерия

Галерия за графично изкуство – Варна

Градска художествена галерия – Варна

Колекция на графично изкуство – Банска Бистрица, Словакия

Библиотека на Конгреса – Вашингтон, САЩ

Държавна колекция – Гьотеборг, Швеция

Частни колекции в Швеция, Италия, Франция, Германия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Венецуела, САЩ

Откриването на изложбата е на 9 юли от 18:00 ч., тя ще остане експонирана във Варненската галерия до 29 юли 2024 г.