СГС: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир

Новините

23-07-2024, 16:02

Снимка:

Пловдивски панаир

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Общинската администрация е осъдена да заплати близо 760 000 лева разноски по делото в полза на държавата.

Софийският градски съд (СГС) излезе с решение по делото, водено за акциите на Пловдивския панаир. Столичните магистрати определиха за нищожно решението, с което Варненският общински съвет апортира акциите на Общината от Международния панаир в Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест", съобщава Радио Варна. 

Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир и не би могла да се разпорежда с тях, посочват в своето решение столичните магистрати. От Съда допълват, че "ответната община никога не е придобивала правата върху тези акции и те и понастоящем продължават да бъдат собственост на държавата". 

"С тези доводи за недопустимост на производството в тази му част се иска неговото прекратяване", посочват още от СГС. 

Според мотивите за решението прехвърлянето е нищожно, тъй като е извършено "при тежки нарушения на Закона за приватизация и следприватизационен контрол". 

"СГС отхвърля предявения от държавата иск, представляван от министъра на икономиката и индустрията, с правно основание за установяване, че държавата има качеството на акционер, като носител на правата върху 16 314 400 поименни безналични акции, представляващи 29 % от капитала на търговско дружество "Международен панаир Пловдив", поясняват от Софийския градски съд. 

Магистратите не уважиха искането на държавата акциите да бъдат възстановени. 

Делото, с което държавата поиска да си възстанови 29 процента от акциите на изложението, беше заведено миналата година от министъра на икономиката Богдан Богданов. 

Община Варна е осъдена да заплати близо 760 000 лева разноски по делото в полза на държавата. 

Припомняме, че казусът с акциите на Пловдивския панаир е от 2016 г. Акциите бяха дадени на Варна с решение на правителството с премиер Бойко Борисов, с условието да бъдат разменени за собствеността на бизнесмена Георги Гергов в т. нар. "Дупка" в центъра на Варна. Тъй като до сделка не се стигна, от държавния бюджет бяха отпуснати 43 млн. лв., за да може Община Варна да придобие собствеността върху "Дупката". От своя страна Общината се задължаваше да върне акциите на Пловдивския панаир на държавата. Това обаче не стана, въпреки решение на общинските съветници от 2017 г.

През 2021 г. местните съветници решиха да апортират акциите от Панаира - 29%, в "Пълдин туринвест" - собственост на Гергов. След като той поиска да вдигне капитала на фирмата си, от Община Пловдив подадоха възражение и апортът на варненските акции беше спрян. Беше спряно и решение за увеличение на капитала на "Пълдин туринвест", а Министерството на икономиката заведе делото в Софийския градски съд с искането 29% акции да бъдат признати за собственост на държавата.

Решението на СГС може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от връчването му на страните. 

Цялото решение на Софийския градски съд може да прочетете тук.