Анализират морската среда за замърсявания от войната в Украйна

Животът

16-08-2024, 11:07

Снимка:

ВВМУ „Никола Вапцаров“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Фокусът на работата е върху картографиране на дънни местообитания и видове риба.

Извършва се анализ на морската околна среда по проект на института за морски изследвания на кралство Норвегия и басейнова дирекция “Черноморски район”, съобщават от Областна администрация – Варна.

Курсанти от Морското училище се включиха в изпълнението на първата експедиция по проект SCIRENA II (СНИМКИ)

Това става с изпълнение на първата експедиция по проект SCIRENA II “Диагностичен анализ на морската околна среда в Черно море по отношение на военните действия на територията на Украйна”. В проекта е включен и военният научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", а участие вземат и изследователи от ВВМУ "Н.Й.Вапцаров".

Фокусът на работата е върху картографиране на дънни местообитания и видове риба: обект на търговски риболов, хидрографски условия, замърсители в биота и седименти, както и морски отпадъци.

От борда на НИК 421 с дълбоководен дистанционно-управляем апарат успешно са били обследвани 300-метрови трансектина дълбочини 80-100 метра.

В международния научноизследователски екип, освен изследователите от Кралство Норвегия, както и от ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", за участие в експедицията са били поканени изследователи и докторанти от университетите "Асен Златаров“ - Бургас, Технически Университет - Варна / Technical University of Varnarna и Института по океанология във Варна.