Бездомници отказаха да влязат в приют във Варна заради кучетата си

Мисия Варна

17-10-2024, 17:05

Снимка:

Пламен Градев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В приюта за временно настаняване на бездомни хора във Варна могат да пребивават 100 души, като те могат да останат там не повече от 6 месеца.

Мъж и жена, изпаднали в безизходица, живеят на улицата вече месеци, заедно със своите кучета. Намерили са подслон под балкон на жилищна сграда на бул. "Чаталджа" във Варна. Сигнал за хората в беда подаде в редакцията на Радио Варна Пламен Градев. Той е уведомил полицията, сигнал е изпратил и до Община Варна.

Оттам посочиха, че са запознати със случая от май месец, когато на място са изпратили екип още тогава да разговарят с останалите без дом. Предложено им е да бъдат настанени в приют, но те са отказали, предложената помощ заради кучетата, с които не искат да се разделят, обясни зам.-кметът с ресор здравеопазване и социални дейности Снежана Апостолова.

Тя посочи, че в такива случи трябва да се търси съдействие от Агенцията по социално подпомагане, за да бъдат насочени нуждаещите се към най-подходящото заведение. Заради честите сигнали към тях обаче вече има изработен механизъм и служители на общината реагират своевременно, обясни тя.

В приюта за временно настаняване на бездомни хора във Варна могат да пребивават 100 души, като те могат да останат там не повече от 6 месеца, припомни Апостолова.