Нумерология

Осъдени сме да търпим година след година няколко предизборни ритуала, досадни като телевизионен репортаж от манифестация или парад.

 

Едни и същи клишета тържествено се изваждат от проядената ракла; отупват се от молците и се предоставят на нашето внимание в цялата им разточителност. Ако работата е само да търпим редовното раздаване на по двайсетина лева на пенсионерите/градене на чешмички/ печене на кебапчета и пр. или взаимното обстрелване с компромати – иди-дойди. Зад тези ходове, поне привидно, стои някакъв рационален замисъл – да се харесаш на електората или да унижиш противника. Има обаче една серия малоумщини, от които съвършено нищо полезно не може да произтече и въпреки това партиите с религиозно упорство се придържат към въпросната традиция.

Едното клише – тържественото внасяне на подписите за регистрация в ЦИК, тази година преживя бурен провал и никога вече няма да е същото. Друг е въпросът защо продължава да действа това изискване за събиране на подписи, при положение, че открай време търговията с егенета е обществена тайна.

От днес обаче ще трябва няколко дни да търпим другото упорито клише – тълкуванията относно значението на номера на бюлетината. Има няколко дежурни номера, с които партиите се справят лесно. Единица? Значи сме номер едно. Шестица? Отличници. Десетка? Право в десетката. Има обаче други, на които по-трудно им се намира обяснение и тук в употреба влиза нумерологията. Едва що юнаците на Бареков получиха малко подвеждащото число 28, и веднага някой се сети /някой от тях, де/, че според учителя Дънов това било символ на хармонията. Защо, бе, момчета ви е да говорите за хармония само да обърквате електората? Нали уж се позиционирате между бабаитлъка /сто кила от лежанка/ и носталгията по НРБ? Нямаше ли да е по-добре да бяхте сметнали 2014 минус 28 е равно на 1986 – годината, когато Тодор Живков отбеляза най-големите си успехи, които още тогава баба Ванга предрече, че ще се изпълнят от едно височко момче, изскочило от телевизора – факт, потвърден лично от Нешка Робева.

Очакваме с нетърпение какво ще каже Людовик Местан относно числото 29. Подсказка: използвайте това, че не се дели на нищо, ерго: единни като юмрук. Безсмислено наблюдение при цялата му очевидност, но в тая суша все ще ви свърши работа.