Шейх Рашид Бин Ал Халифа в България: Желая да се запозная с български художници и куратори

Варна Лайф

12-08-2023, 12:52

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Едно интервю на Драгомир Танев с шейха на кралство Бахрейн Рашид Бин Ал Халифа пред Нова телевизия:

- Правим това интервю в България – каква е причината за Вашето посещение?

- Това е втората ми визита тук. Знам, че България е много красива страна, но желая да разгледам и да се запозная с български художници и куратори, тъй като в момента съм главно заинтересован от това.

- Вие сте част от кралското семейство на Бахрейн, братовчед сте на Шейхът, който управлява кралството - бихте ли ни разказали малко повече за вашето семейство?

- Да, ние сме част от семейството на краля на Бахрейн. В нашето семейство има много художници - затова бихме искали и държим да подкрепяме и развиваме културата и изкуството в Бахрейн. Имаме изявени артисти, и много държим тяхната работа да бъде насърчавана. По същия начин, по който обикаляме света и набелязваме изявени таланти, които имат потенциал - обменяме контакти с тях и подкрепяме тяхната работа.

- Как протича един ден на шейха. Може ли да ни разкажете?

- Ами, пак е 24 часа - имам определен брой интереси и важни занимания. Разбира се, на първо място е моята страст - изкуството, както и семейството ми. Аз се грижа за голяма част от проектите от семейният ни бизнес. Дейността обхваща както жилищни, така и обществени сгради по различни направления. Но знаете ли, има разлика - разграничавам семейството и тези проекти и дейности от моята работа с изкуството. Аз се срещам с министри и официални лица, а в следващият момент общувам с художници, които са абстрактни и артистични, дори бих казал луди. Така че определено е разнообразно. И в този ред на мисли, винаги съм зает. Винаги правя нещо. Всеки ден е различен, но това ми доставя удоволствие.

- Вашето семейство по-различно ли е от другите семейства?

- Не бих казал. Нашият фокус е насочен към ползите за обществото и благополучието на хората. Това е интересът на всеки владетел - на първо място да се погрижи за народа.

- Вие сте част от това семейство, но кажете ми, трудно ли Ви е на моменти да оставите корените си настрана, за да търсите себе си?

- Аз се чувствам добре. Аз съм артист, рисувам, и то често пъти заедно с моите колеги и приятели художници. Имаме ателиета и там се събираме, за да рисуваме заедно. Работим, и по този начин аз се чувствам като част от някаква общност. Това че някой може да ме възприеме като нещо друго, е негова работа. Моите творби са на стената - те се виждат. Нека да ме съдят и преценяват по тях. Не гледайте подписа отдолу. Ако им харесва - страхотно, ако не - благодаря.

Много често се случва така - хората те съдят преди да познават теб или твоето изкуство. Може да им влияе това кой си ти, и през този филтър да гледат работата ти. Важното е, че ние работим, създаваме, излагаме творчеството си. Така че, нека всеки да говори каквото прецени.

- Случвало ли се е да Ви подценяват заради вашите корени? Имало ли е такива случаи?

- Да, не са го адресирали директно към мен, но съм го чувал. Гледат понякога различно на теб. Шейхът е такъв или такъв. Няма как моето изкуство да се хареса на абсолютно всички. Но се е случвало, да. Чувал съм го покрай галерии, в които съм правил изложби, от куратори и други.

- Вие сте направили Вашата първа изложба едва на 18-годишна възраст. Защо и как решихте да го направите тогава?

- Бях луд и млад. Бях още в училище, последна година. По цял ден само и единствено рисувах. Разбира се, семейството ми и учителите ми, не бяха много доволни от този факт.

- Някой опита ли се да Ви спре?

- Не, напротив. Нито родителите ми, нито учители, нито пък приятелите ми. Организирах тази изложба и продадох повечето произведения.

- Имате ли свобода да изразявате себе си като артист там? Не само вие, а като цяло художниците в Бахрейн.

- Да, имаме вдъхновение да изразяваме себе си и позициите си от много актуални събития, които се случват. Политически, социални, дори и свързани с Ковид - все неща, които са вън от твоя контрол.

- Разкажете ни малко повече за Бахрейн.

- Бахрейн е много космополитна държава. Там живеят хора от най-различни националности, над 50-60 може би. Човек трябва да усети историята на Бахрейн, да се запознае с нея. Има места, които си заслужават да бъдат видени, защото са на над 5000 години. Въпреки че нямаме историята на Египет, или някоя друга древна цивилизация, но имаме историята на земя, която е открита преди повече от 5000 години. Хората са се преселили на тази територия, за да търсят вечното. Водата в този регион е основната причина, тя е била достъпна навсякъде. А знаете, че водата е източник на живот.

Така че може да се смята, че това е основната причина - наличието на вода и съответно възможността за качествен живот, са привлекли хората към това място. Това го е направило специално. Така че, посетете историческите обекти, впуснете се в обстановката. Ще усетите начина на живот, с който вие като турист бихте се чувствали много уютно. Бих искал да добавя това, че на първо място в Бахрейн е безопасността. Вие като турист бихте се чувствали в абсолютна безопасност. Това за нас е от върховна значимост. Освен това, всичко е много лесно достъпно - човек може лесно да се придвижва.

- Всъщност вие обикаляте по цял свят в събиране на едни от най-красивите картини. С какво се отличават българските художници?

- Ами, вижте, изкуството се развива все повече и повече на международно ниво. Превръща се в международна единица. Но главният елемент, който допринася за това е, че всеки артист изразява по своему таланта си и черпи вдъхновение от собствената си култура. Имайки предвид богатата история и култура на България, чувствам, че ще имам добра възможност за обогатяване на колекцията си, да намеря шедьоври и тук.

- Както вече споменахте, това е второто ви посещение тук, в България. Намирате ли промяна от първото ви посещение?

- Да, разбира се. Предното ми посещение беше преди около 50 години, през 70-те години. Разбира се нямам особени спомени оттогава, но мога да видя колко много се е развила държавата. Хареса ми това, което досега успях да посетя в България, ала в една държава, знаете че най-важното са хората. Както преди, така и сега оставам с впечатлението, че хората са много мили, гостоприемни, дружелюбни и това прави държавата още по-красива. Пейзажите, природата и красивите гледки могат да бъдат намерени на много места, но хората и тяхното отношение правят преживяването специално.

- Какво според Вас трябва да притежава един творец, за да нарисува и създаде един шедьовър?

- Ако един творец седне и си каже, че сега трябва да нарисува шедьовър това никога няма да стане. Той просто трябва да се отпусне, да бъде верен на себе си, да се довери на своите инстинкти. Да направи това, което желае отвътре, да има свобода. Не бива да се опитва да прави нещо, само защото смята, че така трябва да стане или защото някой така е казал. Може да прави нещо колкото пъти пожелае, ако ще да е милион пъти, стига да бъде щастлив с това, което върши. Да постигне желания от него резултат. И когато бъде наистина щастлив, тогава ще получи своят шедьовър.