Даниел Димов: Бях пред отказване от футбола

Спорт

22-12-2023, 11:46

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Капитанът на Черно море Даниел Димов призна, че ударите под кръста срещу лидера в класирането вече са започнали. В ексклузивно интервю за Novsport.com, опитният футболист коментира отличното представяне на "моряците" през есента, довело до историческо първо място на полусезона, добрата атмосфера на стадион "Тича", както продуктивността на школата на "моряците" от години насам.

-Привет, Дани. Друго ли е усещането сега, по време на празниците, когато Черно море е лидер в класирането?
- Да, то това е по-приятната част, тъй като досега не се е случвало в цялата история на клуба. Със сигурност това класиране ни дава възможност да направим нещо по-голямо, но също така ни задължава да продължим доброто представяне през пролетта. 

- Казваш нещо по-голямо, но какво? 
- Апетитът идва с яденето. В момента сме на първо място, от нас зависи къде ще завършим. Ако може да го задържим, ще пренапишем историята на клуба. Има още 16 мача, не е малък пътят и сме наясно. Знаете, че конкуренцията е доста силна. Използваме еднакви думи всеки път, но е ясно, че бюджетите и класата е различна на конкурентите. От нас, което се изисква да се опазим здрави и сплотени, както беше през есенния полусезон, а и през годините. Дай Боже, да нямаме и наказания. Видимо е, че бройката футболисти при нас е една и съща по обясними причини. 

- Очакваш ли удари под кръста?
- Те вече започнаха, последните няколко кръга през есента се видя. Това е, което усещаме. Забелязва се някаква тенденция. Надяваме се да не се стигна до такива приоми на конкурентите. Няма да ги направи по-голям отбор или клуб едно място по-нагоре в класирането. Ние показахме, че сме различен отбор. Работим по съвсем ралична линия. Имаме доста инициативи като благотворителонст и социални кампании. Опитваме се да бъдем пример не само на терена, но и извън него. Тези удари под кръста ги оставяме на онези, които ги правят. 

- Имаше ли по-специална реч на Илиан Илиев след последния мач? 
- Поздрави ни за доброто представяне. Гледаме по-скромно на нещата, не изпадаме в някакви еуфория, тъй като във футбола колелото най-бързо се върти. Знаем, че както ни възхваляват, така и много бързо може доброто отношение да се промени. Отборната игра и колективът ни е важен, ще продължим без излишни фойервки.

- След кой мач си даде сметка и осъзна, че този сезон може да е различен за Черно море?
- Не мога да посоча конкретен двубой. Имаше цел, поставена преди началото на сезона, която беше по-висока от досегашните. От там дойдоха и по-високите амбиции.
С оглед и на резлутатите, когато трупаш точки и победи, това ти дава по-голямо самочувствие, апетит, мечти. Дали това е нашата година? Всички сме задружни и вярваме. Сега етапът, който ни предстои, е подготовка, лагери, контроли. Важен период за мачовете, които ни очакват през пролетта. 

- Очакваш ли да се появи напрежение от високите очаквания към вас през пролетта?
- Не, не смятам. Гледаме по-скромно на нещата. Феновете изживяват този момент като нещо, което не е правено в нашата история. Но моментът е сега, после идват мачовете, там ще си проличи кой е най-подготвен. Важно е да имаме и късмет, без него няма как да постигнеш резултатите понякога. За мен, като капитан на отбора, важно е да намерим баланса вътре и да се съхраним. Ние сме от отборите, които много пътуваме и много разстояние изминаваме. Доста сме опитните, основнтата ни цел е това – опазване от контузии и наказная.

- Кой е мачът на есента на Черно море?

- Този с Локомотив (Пловдив). Не спечелихме, но беше показно, че футболът у нас може да бъде атрасктивен, изпълнен с много емоция и обрати. Имаше от всичко - тактически надлъгвания, картони, ешкън, драми, това е мачът на първия полусезон. Изиграхме нелоши срещи и срещу другите, но като цяло, сравнявайки ги с този с Локо, някак отстъпват. А и феновете го запомниха. Мога да допълня и предпоследния двубой с Етър във Велико Търново. Има доста мачове, които бяха интересни.  

- Отпадането за Купата бе прието като сензация, но може ли да се окаже, че е било за добро, защото сега целта е само една?
- За мен лично не е добре, че отпаднахме. Купата е най-кратият път към Европа, каквато е начаша цел. По единиия или по другия начин трябва да стигнем. Нямаме тази възможност вече. Миналата година бяхме на малка крачка от финал след онези мачове с Лудогорец. Да, от друга страна ще сме концентрирани за първенството и ще успеем да се съхраним в някаква степен.

- След последния мач през есента със Славия дълго празнувахте с феновете. Отстрани изглежда така, сякаш цялостно - клуб, фенове и футболисти сте създали перфектната връзка?
- Точно така е, както и изглежда. Това е политика на клуба с много инициативи, с благотворителни каузи. Дори и в студеното време бяха дошли много хора. Успяхме да зарадваме феновете с добра игра и отличен резултат. По отношение на инициативите, не е нещо, което сме измислили, но се опитваме да поддражаваме на отбори на много по-високо ниво. Днес са играчки, утре ще е събиране на хранителни продукти, правим малки крачки. Сигурен съм, че доста други клубове също имат подобни инициативи, това е пътят и примерът. 

- На какво отдаваш добрата продуктивност на школата на Черно море?
- Така е, немалко момчета достигнаха до първия отбор и националните гарнитури. Има добри треньори в нашата академия, амбициозни хора, които се опитват да се развиват. Директорът на ДЮШ Станислав Стоянов работи в добър синхрон с клуба и всички по веригата. От мое време насам винаги е имало добри набори, юноши и директен стил. Момчета, които се опитват да бъдат пример с мъжество и себераздаване. Най-радващото е, че треньорът Илиан Илиев дава много голям шанс на тези таланти. Преходът от юноши към мъже най-трудният. Всичко зависи от тях.  

- Какво е твоето бъдеще във футбола? Минавали ли са ти мисли, че денят, в който ще спреш, наближава?
- Със сигурност идва и това време. В зависимост от здравето ще преценявам. Не е тайна, че една не бях приключил след една контузия. Успях да се върна почти от оня свят. След футбола имам доста идеи в главата си, на този етап трябва да завърша образованието си в Иконочическия университет във Варна. Ориентиръл съм се и към спортния мениджмънт. Освен това имам и частен бизнес. Бъдещето е пред мен, наслаждавма се на момента, а времето ще покаже.

- Какво си пожелаваш през 2024 година? 
- Да си пожелаем да сме по-мъдри, по-благодарни, повече време с близки и приятели. Да изпитваме удовлоствие от живота и работата. В спортен план да сме здрави, Дай Боже, в края на сезона всички – фенове, отбор, треньори, ръководство да сме там, където мечтаем.