Тея Николова: Сингапур е като модерен град в джунглата!

Спорт

06-08-2025, 19:28

Снимка:

ПСК „Черно море“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненци имат привилегията да се гордеят с шампионката на ПСК „Черно море”, която стана петнайста в света на 50 м бруст на световното (30,88 сек.)!

Неслучайно наричат Сингапур перлата в короната на Азия и ароматното цвете на Изтока! Уникален град – държава, събрал в себе си историята и традициите на Изтока и блясъка на модерния Запад.

Това лято по време на планетарния шампионат, който приключи преди броени дни, Сингапур се превърна и в столица на световния плувен елит. А варненци имат привилегията да се гордеят с наше момиче, шампионка на ПСК „Черно море” – Тея Николова, която стана петнайста в света на 50 м бруст на световното (30,88 сек.)!

Български рози и премии

Тея и личният й треньор Никола Петров бяха посрещнати изключително топло, с богат прилив на емоции от ръководството на клуба. На  тържествена церемония в хотел „Аква” във Варна  те бяха възнаградени с премии и, разбира се, с пищни букети от благоуханни български рози, аранжирани с багрите на българския трикольор. Управата на хегемона в българското плуване – Владимир Върбанов, председател на УС на клуба, Добромир Вълев, зам.-председател, Филип Ромбаут, почетен председател и доайенът Надежда Парушева, Снежи Косева, финансист, поздрави Тея Николава и Никола Петров за отличното представяне и им пожела още по-високи върхове на олимпиадата.

Панелки на пъпа на перлата в короната на Азия

„Сингапур е пъстра смесица от много и различни култури. Самият град малко ми навява на Лондон, тъй като страната е била английска колония. Има някои части, привнесени оттам. Повлиян е много от китайската култура. За мен беше огромна изненада, че в Сингапур кипи изключително оживено строителство на панелки. Това е типично за Балканите, не очаквах да го видя там. Иначе всичко е интересно и впечатляващо. Бих сравнила Сингапур с модерен град в джунглата!”, разказа Тея Николова.

Архитектурното чудо Марина бей

Тея и съотборниците й от националния отбор на България успяли да се докоснат до някои от местните забележителности. Останали впечатлени от Марина бей – архитектурният шедьовър на Сингапур, глътнал космически бюджет от 5,7 млрд. долара. С огромен хотел с 2561 стаи, музей, казино, мол, басейн на 57-ия етаж. Марина бей е известен с извисяващото се виенско колело Singapore Flyer Ferris, футуристичен център за сценични изктуства и парка „Градините на залива“ с оранжерии за цветя и пъстроцветни подобни на дървета стоманени структури, популярни с наименованието „супердървета“.

„През последния ден стигнахме до аквариума на Сингапур, който е фантастичен, с толкова интересни морски обитатели – медузи, акули, интересни риби! Можеш да го разглеждаш с часове и да се възхищаваш! За съжаление не успяхме да се насладим напълно на местния Джурасик парк”, допълни Тея.

Сред най-причудливите обитатели в аквариума са красивата риба – носорог и амазонските костенурки.

Скритите съкровища в кулинарията

А скритите съкровища в кулинарния свят на Сингапур са безброй много. Потвърждава го и нашето българско момиче, което ни накара да настръхваме от вълнение докато гледаме стартовете на Тея пред телевизорите в България.

„Кухнята на Сингапур е пъстра смесица от вкусове от Китай, Малайзия, Индия и Индонезия”, разказва успешната варненка. Тя и съотборниците й не успяли да опитат най-популярното сингапурско ястие – лакса – супа от юфка, миди и скариди, гарнирана с бульон от кокосово масло и къри, защото си пазели стомасите по време на състезанието.

Сладолед с вкус на ... Скариди

„Местната кухня е доста пикантна, опитахме малко типични сингапурски ястия, защото не можехме да рискуваме по време на състезание. Много от ястията са лютиви, богати на подправки. Това беше голям проблем за всички плувци, не само за нас българите”, споделя варненката. Признава, че я е изкушил и много й се понравил десертът мочи. Футуристичното сладкарско изкушение се вае от оризови кори, има различни видове плънка и течен център.

Сладоледът в Сингапур със сигурност не прилича на този по нашите ширини. Има дори такъв с вкус на миди или скариди, та и на червен боб. „Настина сладоледът е супер странен. Впечатли ме този с вкус на екзотичния тропически плод дуриан, който има супер остра миризма”, разяснява Тея.

Тайното оръжие на азиатските сладкари

Местните наричат дуриана „Кралят на плодовете”. Екзотичното плодово чудо е обвито в бодлива черупка, има сочна сърцевина, а азиатските сладкари обожават да го използват като основа за нетрадиционни и адски вкусни сладкиши и бонбони.