Иво Цанев вади кандидат-кметове 6 месеца преди вота, ако стане лидер на СДС

Архив Варна

03-11-2009, 13:48

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

„Всички кандидати за кметове на СДС на местните избори през 2011 г. трябва да са ясни година преди вота.

Шест месеца преди изборите те трябва да бъдат обявени и да започнат кампанията си, за да може да са разпознаваеми от хората на самия вот. По същия начин трябва да излезем и с кандидатурата си за президентските избори. Ако това не стане, десницата ще изпадне в много тежко състояние”. Това заяви във Варна кандидатът за председател на СДС Иво Цанев.
Той беше категоричен, че настоящият председател на партията Мартин Димитров е направил грешка с влизането в тясна коалиция. „Аз съм за широка дясна коалиция, в която могат да влязат и други формации, които сега са извън парламента. Никой десен не ми е враг”, подчерта Цанев. По отношение на коалицията с ДСБ той заяви, че дебат за парламентарно представената Синя коалиция, нямало да има до 2011.
Кандидатът за лидер на СДС обяви, че, ако бъде избран, ще организира кръгли маси за идеологията на партията, ще подпише споразумения с браншови организации и ще сформира политико-експертни групи, които да носят отговорност на правителство в сянка. „В момента СДС се лута в безпътица. Ако бъда избран, ще предизвикам дебат в партията за идеологията и представителството. В момента в СДС няма ясна визия кои групи от обществото представлява. Трябва да спрем с мисълта, че СДС представлява целия народ”, смята кандидатът.
Страдание и възторг пък е оценката му за стоте дни на управлението на ГЕРБ. „Страдание, защото всички разбрахме колко тежко е наследството на Тройната коалиция. А възторг заради силната подкрепа, с която се ползва премиерът Бойко Борисов. За съжаление, министрите обаче не са подготвени добре експертно. Затова в момента Министерски съвет не действа като колективен орган, а като едноличен, защото решенията взима премиера. Това обаче може да доведе до административна криза”, прогнозира Цанев.
Въпреки това той декларира, че подкрепата на сините за правителството на ГЕРБ ще продължи.
На 29-ти ноември сините активисти ще трябва да си изберат нов лидер. Сред обявените към момента кандидати освен Цанев са настоящият лидер Мартин Димитров, Румен Христов и Любен Петров. Във Варненска област право на глас имат около 800 членове.