Forbes: Нови попълнения и нови лидери в списъка на най-богатите мъртви знаменитости

Варна Лайф

13-11-2009, 07:52

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

 

Пръв в рейтинга на Forbes е френският моделиер Ив Сен-Лоран, починал през юни 2008 година. Наследниците и собствениците на авторските права на "шивача" получили през годината $350 млн.

По-голямата част от приходите дошли от разпродажбата на имуществото на Ив Сен-Лоран в Christie's.

 

На второ място са композиторът Ричард Роджърс и поетът Оскар Хамерстейн – автори на песните в легендарните бродуейски мюзикъли "Звуците на музиката", "Оклахома", "Въртележка". Доходите на хората, които държат техните авторски права, възлизат на $235 млн.

В тройката на най-богатите попадна и кралят на поп-музиката Майкъл Джексън, който си отиде от този свят през юни. Само за няколко месеца името на певеца донесе на наследниците му $90 млн. Очаква се в най-скоро време Майкъл Джексън да измести лидерите. Филмът за него "This is it" само за ден събра на $2 млн.

В резултат на това кралят на рок-н-рола Елвис Пресли, който няколко години подред оглавяваше класацията на мъртвите знаменитости, остана едва на 4-то място с приходи от $55 млн. Писателят Джон Роналд Руел Толкин е на пето. Неговото литературно наследство донесло $50 млн.

В топ 10 влизат още художникът Чарлз Шулц, музикантът Джон Ленън, физикът Албърт Айнштайн. В класацията на Forbes влизат замо знаменитостите, доходът на които за година надвишава $5 млн. Рейтингът на списанието традиционно е посветен на Хелоуин.