Бивш арестант поиска 15 бона от държавата, осъдиха го да брои 66,65 лв.

Архив Варна

02-12-2009, 12:32

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Бившият арестант Илиян Николаев не успя да осъди Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към министерството на правосъдието. В Административния съд в Добрич той заведе иск за 15 хиляди лева за лошите битови условия в ареста, в резултат на които получил дискова херния. Николаев се оплаква, че стотина дни, считано от 30 март т.г. липсвала възможност за движение на чист въздух, за ползване на санитарен възел в самата килия, за постоянен достъп до течаща вода.

Той имал претенции за това, че не му е осигурено минималното според изискванията необходимо пространство, както и за горещината и задуха в килията.


Екс-арестантът е осъден да брои 66.65 лв, от които 50 лв. за хонорар на вещото лице и 16.65 лв. за осигурителни вноски за сметка на работодателя.


Решението на магистратите може да се оспори с касационна жалба пред ВАС на РБ България в 14-дневен срок.


"Условията в ареста са гадни и отвратителни. На село прасетата живеят по-добре. В килиите нямаше санитарен възел. Уринирал съм в петлитрова бутилка за минерална вода и съм ходил по голяма нужда в торбичка. Килията видимо е висока близо 2 метра и широка 1,70 на 3 м. Вътре едвам се побира един човек, а понякога в клетката е имало и до 4-5. Спал съм на земята, вследствие на което получих заболяване. За мен беше унижение престоят ми там. Не искам задържаните да бъдат третирани като животни", каза Николаев.


Илиян Николаев се закани да стигне до Страсбург, ако магистратите в  България не уважат искането му.