Деца ще помагат на Карин дом, Иван Станчов отново ще покорява Олимп

Мисия Варна

17-12-2009, 14:13

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

Ученици от Варненската търговска гимназия "Г. С. Раковски" подават ръка на децата от Карин дом - те ще отделят за тях от джобните си пари и са готови да обединят връстниците си в подкрепа на малчуганите в неравностойно положение. Началото на благотворителната кампания те обявиха днес в Олимпийския клуб във Варна. Учениците трябваше да се срещнат със създателя на центъра за деца със специални нужди "Карин дом" г-н Иван Станчов. За съжаление бившият външен министър и посланик на България в Англия не можа да кацне във Варна за срещата заради лошото време.


Въпреки това децата разказаха за идеите си с ентусиазъм. За коледните и новогодишни празници те искат да подпомогнат финансово и с доброволчески труд децата, които имат най-голяма нужда от милосърдие. Учениците изразиха съпричастност към техните проблеми и готовност да дарят свободното си време и дори малкото джобни пари, които им остават в излишък. Учениците от търговската гимназия искат да обединят колкото се може повече училища в кампанията си с идеята, че парите не са най-важното, но са много необходими.


Всякакви идеи, които могат да подпомогнат инициативата са добре дошли. Кампанията цели устойчивост, но идеята е още в зародиш и има нужда от много работа и помощ от страна на институциите и цялата общественост. Представители на община Варна изразиха готовност да съдействат с популяризирането на проекта и осигуряване на транспорт, при оргазнизираните акции. Друга идея на учениците е коледният волейболен турнир тази година да бъде благотворителен и средствата да отидат отново за подпомагане на нуждаещите се деца. По Коледа събраните средства ще бъдат предоставени на "Карин дом", но благотворителната инициатива ще продължи и след празниците.


През следващата година предстоят три спонсорирани похода за покоряване на планински върхове, съобщи от името на Иван Станчов секретарят на Олимпийския клуб Валентин Пантелеев. В тях ще участва и самият г-н Станчев, който приема предизвикателството на 80-годишна възраст. Това са Олимп (2917 м) и Атос (2033 м) в Гърция и Левски (2166 м) в Стара планина. Целта е със събраните пари да се изгради нов физиотерапевтичен център и да се разкрие дарителски фонд за "Карин дом".