Израел вдига предпазна стена с Египет

Новините

11-01-2010, 08:56

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Израел ще построи предпазна ограда и ще инсталира модерна наблюдателна техника по протежение на границата с Египет, за да предотврати проникването на своя територия на нелегални имигранти и бойци от палестински групировки, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.


"Взех решението да затворя израелската южна граница за инфилтратори и терористи. Това е стратегическо решение за обезопасяване на еврейския и демократичния характер на Израел", обясни в изявление премиерът Бенямин Нетаняху, който одобри вчера плановете за изграждането на оградата.


Според представител на израелското правителство, пожелал да запази анонимност, оградата ще бъде трислойна и ще бъде построена за две години. Стойността на проекта е изчислена на между 1 милиард и 1,5 милиарда шекела (270-350 милиона шекела), допълни той.


Израелският премиер даде да се разбере, че страната му ще продължи да приема бежанци от конфликтни региони, "но няма да позволи нейните граници да бъдат използвани за наводняването й с нелегални работници".
По данни на министерството на вътрешните работи в Израел живеят около 300 хиляди нелегални имигранти.