Нетаняху предлага поетапно намаляване на нашето ДДС

Архив Варна

11-01-2010, 14:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Премиерът Бойко Борисов обяви днес от Израел, че ще настоява за намаляване на ДДС с 0.5% още от тази година, въпреки плановете на ГЕРБ това да се случи до края на 2011 година, информира Mediapool. Този съвет е получил българския премиер от израелския си колега Бенямин Нетаняху.


Данъкът от 10% (върху доходите и корпоративния данък), който сте направили, е много добър, но вместо от 2011-а да започвате да намалявате ДДС с 2 процента, намали го сега с половин процент, намалявай на шест месеца с половин процент. Това от една страна, е много добре за чуждестранния бизнес, който ще дойде да инвестира, в същото време и плавно ще си настройваш икономиката и финансите на държавата в тази посока”, е препоръчал Нетаняху. 


Борисов вярва, че финансовият му министър Симеон Дянков ще склони на подобно действие, а "ако не разреши, ще го убедим да го разреши", подчерта премиерът.


Парламентарната група на Синята коалиция, бизнес организациите и значителен брой икономисти призоваваха ГЕРБ да заложи по-ниски ставки за ДДС, които да влязат в сила още от 1 януари 2010 година. Техните аргументи бяха, че това ще спомогне за по-бързото излизане от кризата и ще изсветли икономиката. Управляващите отхвърлиха предложенията за тази година и заявиха, че може да се мисли за следващия бюджетен период. От ГЕРБ дори въведоха допълнителна ДДС ставка върху адвокатските услуги.
Ако Борисов "успее да убеди" Дянков за намаляването на данъка, това може да се очаква най-рано през юни, когато е възможна първата актуализация на бюджета.


Освен съветите за ДДС-то, Нетаняху обяснил на Борисов, че му завижда за самостоятелното управление и куража да не кани във властта партии, които са били в нея преди.


Бойко Борисов се надява до лятото израелския премиер да върне визитата в София.
От 18 години в Израел не е идвал български премиер, а Бенямин Нетаняху не можа да си спомни кога за последен път израелски  премиер е гостувал на Балканите, отбеляза още Борисов. По думите му в Израел има много силна памет за това, какво е направила страната ни за спасяването на българските евреи.