Желева е срам. А ние? А Брюксел?

Без цензура

13-01-2010, 15:03

Автор:

КАЛОЯН ДИМИТРОВ

Всичко от Автора

Тези дни Румяна Желева вероятно се чувства несправедливо ощетена. Има защо.
На изпита й в Европарламента пролича, че не е подготвена за еврокомисар. Но тя съвсем не е първия български политик, който неподготвен се явява в Брюксел. След като Слави Бинев гради доволна кариера като евродепутат, защо Желева да не е комисар?


Кандидатирала се за Европарламента в нарушение на закона и укрила конфликт на интереси. Но права е, когато казва, че има български институции, които са я проверявали. Тези институции си затваряха очите за много други като нея, напиращи за отговорни длъжности. И преди е имало подобни казуси, щастливо решавани в полза на претендента. Например: към момента на стъпване в длъжност въпросният човек все още е в управата на частен борд, тъй като бордът не е заседавал, за да го изключи. Но пък е подал молба за излизане. Българската практика счита второто за достатъчно условие.
Мъжът й бил шеф на клон на банка. Хайде сега! Кой в България си няма банка? Да не би половинката на премиера да няма банка? Цял акционер си е. Да не би в ръководството на БСП да няма човек, когото Татяна Дончева нарече „Банкерът на Маджо”?


Мъжът й имал връзки с престъпния свят. Ама стига издребняване! Да не би премиерът на България да няма „сложно минало”, както е модерно да се пише из медиите туй, което не бива? Нали и той имаше ред скандални съдружия във фирми, които не работели, следователно – няма проблем. Защо при Желева да има?


Желева не е цвете за мирисане. Но и съпредседателят на „Зелените” в Европарламента (душманите на Желева) хич не е. Човекът има Владокузовски отклонения от времето, когато бе водач на студентски бунтове с прозвището „Червеният Дани”. „Случвало ми се е доста пъти, някои деца да ми отварят дюкяна. Реагирах различно според обстоятелствата, но желанието им ми създаваше проблем. Аз ги питах: Защо не играете заедно, защо избрахте мен, а не другите деца? Но, ако те настояваха, ги галех въпреки всичко.” Думите не са на Желева, а на Кон-Бендит от автобиографичната му книга. В интернет има богата литература по въпроса. Включително и аудио записи. Това не пречи Кон-Бендит да е харесван и да печели електорат. Демокрация по европейски.


Желева бе водач на евролистата на ГЕРБ. Листата спечели 627 693 гласа. Още тогава се видя, че не е нищо друго освен амбициозна пеперуда с връзки. Някой да възропта? Не. Хората гласуваха. След месец за началника й гласуваха 1.6 милиона. Демокрация по български.


Желева танцува румба. Журито й вдигна десетка. Каза й, че е прекрасен човек. Водещите медии се просълзиха от възторг. Сега всички плачем. И защо сега?
„Само човек с дълбока вяра в своя морал е в състояние да катализира в себе си въжделенията на цял един народ и да впрегне колективните усилия в името на благоденствието на вашата красива държава." Цитатът е от поздравлението на председателя на ЕНП Вилфред Мартенс към Бойко Борисов, в деня, в който генерала бе избран със 100 % за лидер на ГЕРБ. Цитатът е само за справка. Да се види още веднъж колко чини европейският политически морал. Мартенс не носи на ръце портрета на другаря Първи, а трябваше.


Румяна Желева не е нищо друго освен един обикновен български политик. Продукт е на злополучния роден политически конвейер. Не успя да се пласира на запад не защото е по-лоша от тамошните продукти, а просто защото пренебрегна някои задължителни формалности. Вероятно си е повярвала, че дребната подробност с фирмата няма да е от значение в Брюксел. Но как да не вярваш, при толкова верващи край теб?
Ако Желева навреме се бе разделила с фирмата, вече щеше да е еврокомисар. Нямаше да е по-умна или кадърна, но щеше да е. Тъй както други не по-умни и кадърни кандидати минаха през ситото.


Проблемът не е в Желева. И не е само български. Проблемът е, че един несменяем политико-икономически елит се носи из облаците, и седнал върху пухена възглавница реди правила, норми и морал за употреба според случая. Светът е устроен така, че е длъжен да ги следва, а думата „народовластие” отдавна е изчерпана от съдържание. Народът не упражнява властта, а посягайки към бюлетината периодично, го прави от манипулирана глупост. Как и защо стигна до там – въпрос на наука.


Такива правила и морал раждат политици като Кон-Бендит и Желева. И още хиляди ще има като тях. Отдавна е криза, не само икономическа.