МВР и Министерството на транспорта: В следващите десетина дни не пътувайте до Гърция

Новините

17-01-2010, 10:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В следващите десетина дни да се въздържаме от пътуване до Гърция. Това съветват МВР и Министерството на транспорта. В момента трафикът по границата с южната ни съседка е нормален и обстановката е спокойна, съобщи националната телевизия. От утре обаче се очаква протестиращи гръцки фермери да блокират пунктовете Кулата - Промахон със селскостопанска техника.
По информация на гръцките власти протестни действия са заявени от понеделник и на КПП Капитан Петко войвода - Орменион. През тези гранични точки няма да се пропускат никакви леки и тежкотоварни автомобили, а изключения ще се правят само за автомобили със специален режим на движение. По предварителни данни се очаква проблемите да продължат няколко дни.
Трети ден продължава гръцката блокада на ГКПП Илинден –Ексохи. В деня на блокадата пред граничния пункт паркираха около 300 трактора и около толкова земеделски производители. Фермерите твърдят, че са се вдигнали на протест заради неотстъпчивостта на ръководството на министерството на земеделското развитие и храните, заради институционалните проблеми в сектора и заради изключително влошената икономическа ситуация, съобщават местните новинарски агенции.
Те настояват за гарантирани цени на продукцията им, намаляване на производствената стойност и замразяване на дълговете.
Първоначално от гръцка страна заявиха, че спирането на движението ще бъде за 24 часа. През този интервал от време няма да се допускат никакви автомобили. След това може да се постигне договореност със стачния комитет на гръцките фермери за някаква ритмичност на пропускане. Към момента няма яснота дали блокадата ще бъде само за тежкотоварни коли или ще засяга и останалите автомобили.
От българска страна са взети всички мерки и има готовност при евентуално образуване на колони от ТИР-ове на превозвачи от страната и чужбина в района да бъдат поставени химически тоалетни. Екипи от две линейки на Спешна помощ от Сандански и Петрич постоянно ще дежурят на мястото, а младежки организации от БЧК-Благоевград ще осигуряват минерална вода и суха храна.