Българка дари живот на германец и двама българи

Архив Варна

17-01-2010, 11:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

41-годишна жена от Русе, загинала в катастрофа на 16-и януари, върна към живота германец и двама българи, след като близките й дариха органите й. Тя е й първият уникален случай, в който България участва в организацията Евротрансплант. Благодарение на благородния жест на опечаленото й семейство ще се подпогне и дейността на Фондa за транспланатации в чужбина занапред.


Днес от МБАЛ-Русе беше експлантиран черен дроб от германски екип специалисти, който ще бъде присаден в клиниката в Кампус Кил на мъж с чернодробна недостатъчност. Сложната международна операция е извършена, след като у нас не е имало подходящ реципиент за черния дроб на жената и ИАТ е осъществила връзка с Евротрансплант. Оттам са открили най-подходящия реципиент за ЕС в Германия. Днес органът вече отпътува, съобщи БГНЕС.


У нас ще бъдат трансплантирани двата бъбрека на починалата русенка. Най-вероятно това ще стане от екипите на „Александровска болница” в София. Сърцето няма да бъде трансплантирано. Причината е, че у нас няма подходящ реципиент, а няма технологично време органът да бъде транспортиран в друга държава. Животът на сърцето след експлантация е най-кратък - 3-4 часа.