Родното МВР шампион по бройките и недоверие

Архив Варна

19-01-2010, 12:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

61 170 са щатните бройки в МВР, но реално заетите в момента са 55 052, съобщи Веселин Вучков, заместник-министър на вътрешните работи, цитиран от  Агенция “Фокус”. Така на 100 хил. души се падат по 352-ма полицаи, като по този параметър страната ни гони Германия с 324 полицейски служители, Испания – с 475, Унгария – 425 и Австрия – с 362. Данните бяха изнесени на конференция “Какво не знаем за МВР”, организирана от Институт “Отворено общество”, Програма “Достъп до информация” и вътрешното министерство.


26 861 са служителите на МВР с полицейски правомощия в България. За първи път бяха представени данни за структурата, щата и броя служители във ведомството, като досега това беше класифицирана информация. Данните ще бъдат предоставени на Евростат, където досега такива за България не можеха да се намерят. Единствените дирекции, които няма да бъдат разсекретявани по законови причини, са СДОТО и ГДБОП.


Според данните – висшистите в структурата на МВР са 17 520. Хората със средно образование са над 30 000 души. Остава секретна информацията за щатовете и броя на служителите в службите ДОТО и ГДБОП. Вучков каза още, че завареното положение в министерството е изисквало да има 23-ма души в политическия кабинет на министерството. В момента са заети едва петима – един министър, двама заместник-министри, главен секретар и парламентарен секретар.


Според изпълнителния директор на Институт “Отворено общество” Георги Стойчев българското МВР се е превърнало в шампион по липса на доверие и прозрачност сред европейските страни. Това бе потвърдено и от вътрешния министър Цветан Цветанов, който посочи, че “пълната непрозрачност” в МВР през последните години е създала условия за грешни тълкувания за щата на ведомството. Цветанов заяви, че системата не бива да “се свива в черупката на секретността”, а съставът на МВР досега е бил “табу”.


Директорът на правната програма в “Отворено общество” Иванка Иванова заяви, че въпреки същественото увеличение на бюджета на МВР през последните 10 години доверието в полицията остава на критично ниски нива. Едва 25% от българите имат доверие в системата за сигурност, като средно в Европа този процент е 63. Според Иванова доверието в полицията в Европа е толкова по-голямо, колкото повече информацията е достъпна публично. Според нея мит е, че ако МВР разкрие информация относно структурата си, това ще улесни организираната престъпност.


В Главна дирекция “Гражданска защита” щатовете са 1768, в “Гранична полиция” – 7077, в “Досъдебно производство”- 112, в “Криминална полиция” – 448, в “Охранителна полиция” – 2847.


Вътрешният министър каза още, че се предвижда съкращение на незаетите щатни бройки в министерството, които не са финансово обезпечени. Няма да има съкращение на редови състав от МВР. По думите на Цветанов, до момента се е смятало, че проблемите в престъпността ще бъдат решени с увеличаване на щата на вътрешното министерство. Към момента тенденцията е съставът на министерството да не бъде увеличаван, каза още Цветанов.