НАП: Регистрация по ДДС, ако ползвате услуги на фирми от ЕС

Новините

26-01-2010, 10:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Българските граждани или фирми, които получават консултантска, рекламна, експертна, инженерна и друга услуга от лице от държава от ЕС, са длъжни да са регистрирани по Закона за ДДС от началото на тази година, съобщиха от НАП.


Изискването е в сила от началото на годината, като от Националната агенция за приходите тълкуват, че това обхваща потребителите на всякакъв вид услги. Като пример посочват, че дори земеделски производител ако придобие машина и плати допълнително за надстройки на инженер от друга страна от ЕС ще трябва да се регистрира по ДДС. Изискването отново е уеднаквяване с директивите на ЕС, уточняват от НАП.


Въпросната промяна регламентира задължителна регистрация по закона на лица, които получават услуги от държава от ЕС, с място на изпълнение в България, за които се прилага механизмът за самоначисляване на ДДС от получателя, независимо от достигнатия оборот. Същото важи и за българските граждани и фирми, които предоставят услуги в държава-членка на ЕС.


Регистрацията по ЗДДС трябва да се направи минимум 7 дни преди датата, на която данъкът за доставката става изискуем. Това означава, че регистрацията трябва да стане една седмица преди датата на авансовото плащане или датата, на която се заплаща услугата. В тези случаи НАП е длъжна да регистрира гражданите и фирмите в тридневен срок.


Регистрираните на това основание доставчици подават задължително и VIES-декларация (декларация, в която се описват осъществените вътреобщностни доставки на услуги за съответния период). По този начин българската и европейската приходна администрация ще могат да съпоставят информацията за това дали е платен дължимият ДДС по този вид сделки. В тези случаи ДДС се дължи в държавата, в която е регистриран получателят на услугата.


Лицата, регистрирани по този специален режим, няма да имат право на данъчен кредит за платения ДДС или да начисляват ДДС за своите доставки
По тази причина регистриранеито по този специален ред обаче не е изгодно за гражданите и фирмите, защото на практика те изпълняват всички произтичащи задължения, но нямат право да си възстановяват данъчен кредит за платения ДДС или да начисляват ДДС за своите доставки.

Затова експертите съветват, че много по-изгодно да се направи регистрация по общия ред и да се ползват "бонусите" на регистрирана фирма, вместо само да се понасят отговорностите.