СДС ще подкрепят промените в кабинета, ако бордът е стабилен

Архив Варна

26-01-2010, 13:21

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ръководството на СДС взе решение да подкрепи промените в кабинета, за да запази сигурността в условията на криза.

Това каза лидерът на СДС Мартин Димитров, цитиран от Агенция „Фокус”. СДС ще подкрепи промените в кабинета  и заради запазване на добрите условия в страната предвид кризата. Димитров поиска обаче премиерът да заяви от своя страна, че няма опасност от промяна на валутния борд. Той призова Илиян Михов да се откаже от идеите си за валутния борд.


„Ако Илиян Михов не се откаже от идеите за преструктуриране и промяна на валутния борд, кандидатурата му остава неприемлива за СДС”, отсече синият лидер.


Същевременно синият лидер предупреди, че знакови лица от БСП и ДПС все още стоят на постовете си и негативите от това се стоварват върху премиера Бойко Борисов. Като примери за такива фигури Мартин Димитров посочи Таско Ерменков, председател на Агенцията за енергийна ефективност и Меглена Плугчиева, която кандидатства като вицепрезидент на ЕБВР.


Въпреки,  че Борисов говори, че не бива да се допуска връщане на БСП и ДПС на власт, той сам ги връща, твърдят от СДС. Партията подготвя списък с имена на хора от ДПС и БСП, които все още са на ключови постове в държавата, за да ги даде на премиера. Сините настояват за сътрудничество с министър-председателя, каквото в момента няма, но искат публично да бъдат обявени техните договорки. Публичните заявки са много важни, а не това, което си казваме на четири очи, каза Мартин Димитров. 


СДС настояват да се изготви стратегия за борба с безработицата, тъй като очакват през 2010 година всеки пети в България да е безработен.


Димитров отново постави въпроса за АЕЦ “Белене”, определяйки проекта като “третия голям мерак на олигархията”. „Виждаме сериозен натиск върху кабинета и виждаме омекване на позицията на премиера. „Белене” може да се превърне в най-голямата далавера и проектът трябва да бъде спрян”, каза Димитров.


По повод кандидатурата на Кристалина Георгиева за български еврокомисар евродепутатът Надежда Нейнски обясни, че в момента позицията на Брюксел е изчаквателна. Тя заяви, че самият факт, че всички еврокомисари вече са одобрени и се очаква само българската кандидатура е достатъчно красноречив. “Излишно е да се споменава как се отрази предишният инцидент, коментира скандала с Румяна Желева синият евродепутат. Тя обясни, че в момента не стои на дневен ред темата за поста на Румяна Желева в ЕНП, която е заместник-председател.