Слух за томбола с Порше вдигна интереса към България в Берлин

Туризъм

13-03-2010, 17:51

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РАЛИЦА ДОМУСЧИЕВА, наш човек в Берлин

Всичко от Автора

Рекорден брой участници събра 44-то издание на туристическата борса в Берлин.От сряда до неделя в 26-те палати на "Berlin Exhibition Grounds" своите услуги представят 11 127 фирми от 187 страни.

ITB – е най-голямата туристическа борса в света и се смята за барометър на икономическата ситуация в туризма.  До петък вратите на изложението бяха отворени само за професионалистите, но днес и утре то може да бъде посетено от всеки – организаторите очакват над 170 000 гости.

Страна-партньор на  44-то издание на  ITB е Турция. Източната атмосфера на пазара и реконструкция на порта на джамия, украсена с разнообразни орнаменти, са визитната картичка на Турция на борсата. През 2010-та южните ни съседи представят също и една от трите културни столици на Европа – Истанбул.

Първите дни на ITB вдъхнаха оптимизъм в туристическия бизнес за тази година. След като през 2009-та оборотът падна с 3%, сега браншът се готви за ози пнебивал подем. На особена популярност се радва Азия и затова в Берлин има много участници от там. В новия павилион "Central and Innerasian Countries" свои туристически услуги рекламират Казахстан, Киргизстан, Монголия, Пакистан, Туркменистан и Узбекистан.

Сред конкурентите на България, представени на борсата в Берлин, тази година е и Албания.

България участва  за 42-и път на туристическата борса в Берлин. Страната ни дели  една палата  с Турция. На щанда, организиран от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, се представят 32-ма изложители, представящи голяма част от възможностите за туризъм в България, сред които и две общини – Пловдив и Варна.

Мястото, на което се спират повечето от посетителите на щанда, е спортно порше, рекламиращо състезанията от Формула 3 City Challenge. Още през 2009 г. са започнали преговори за организирането на събитието във Варна, а не в София, както са били първоначалните планове, научи в Берлин ВарнаУтре.бг. Затова до лятото на 2011 г., когато се очаква събитието, трябва да се подготви специално трасе за Формула 3, което ще минава през централната градска част.

Из форумите, посветени на изложението, дори вървят слухове, че в неделя поршето ще се разиграва на томбола тук, което накара хиляди младежи да дойдат на щанда на България и да се снимат с автомобила. Това, обаче е само слух и не отговаря на истината, научи ВарнаУтре.бг Община Варна участва  в най-голямата туристическа борса в света от 2004 г. Тази година градът се представя като културен център в региона. Представени са седемте традиционни фестивала, ново светлинно шоу в Аладжа манастир и Международен форум на изкуствата под звездите.

Сред посетителите на варненския щанд има голям интерес към регата Tall Ships Racing. Между 19 и 24 май на пристанище Варна ще акустират над 60 кораба и яхти, 11 от които са клас А. За първи път регатата стига до Черно море.

Традиционно на пресконференцията на България на туристическата борса Варна е представена от кмета на града, който обаче не успя да присъства тази година заради здравословни проблеми в семейството му.