Топлата вода от "Далкия" и това лято е по-евтина от сгрятата с бойлер

Мисия Варна

15-05-2010, 09:58

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

6,65 лв. с ДДС е лятната цена на кубик топла вода, подадена по мрежата на "Далкия Варна".

Това е с 5 процента по-евтино от цената на кубически метър вода, загрята в електрически бойлер на нощна тарифа, напомнят от варненското топлофикационно дружество. Тарифата е в сила от 1 май, а целта ни е да накараме все повече варненци, които са свикнали през лятото да затварят крана на централно подаваната топла вода, да направят точно обратното - да изключат бойлерите си, заяви Ерве Венсандон, директор търговско развитие на компанията. В допълнение, както и миналото лято, "Далкия Варна" предлага и допълнителни  бонуси за клиенти, които ползват по-големи количества топла вода.

Фиксираната цена на топлата вода през лятото е между 10 и 25 на сто по-ниска в сравнение с плащането при разпределение по топлинен баланс през зимата. Искаме клиентите ни да се възползват напълно от предлаганата възможност да имат непрекъснато гореща вода, която не свършва. От това печелим и ние, защото през лятото когенераторите ни работят на 100 процента и колкото повече ги натоварваме, толкова повече са икономическите ползи за нас, обясни президентът на "Далкия Варна" инж. Илия Николаев.

Паралелно с това компанията започва и всекидневни технически проверки на вътрешните инсталации на абонатите си - водомери за топла вода, кранове, възвратни клапани, за да се гарантира качеството на доставката на битова гореща вода, да се намалят проблемите с недостатъчната й температура или налягане. Клапаните ще се сменят безплатно, а при необходимост от смяна на друг уред тя ще се извършва незабавно, като на клиентите се предлагат много добри ценови условия. Ние сме първата топлофикация в България, която започва подобна кампания. Инвестицията от наша страна е много голяма - и като човешки труд, и като техническо оборудване, но е напълно оправдана. Така ще решим много проблеми с вътрешните инсталации в апартаментите, които се отразяват на доставката на нашата топла вода, а същевременно ще предложим на хората много по-добро качество, обясни г-н Венсандон.

Двата акцента в лятната си кампания служителите на "Далкия Варна" ще разясняват подробно на клиентите си в днешния Ден на отворени врати. От 13 до 17 ч. варненци могат да разгледат инсталациите за производство, командната зала, когенераторите, котлите на производствената централа и обстойно да се запознаят с пътя на топлинната енергия до техните домове. И на сегашни, и на бъдещи клиенти ще покажем, че произвеждаме топлоенергия по много ефикасен начин, който опазва околната среда, обеща Ерве Венсандон.

Според инж. Илия Николаев е парадоксално, че докато този начин на отопление е хит в Европа, а в София хората чакат за включване към централното топлоснабдяване, във Варна инвеститорите не строят жилищата с вътрешни инсталации, за да не си увеличават разходите. Затова в последните година-две новите абонати на "Далкия Варна" са предимно обществени сгради - молове и детски градини.

"Моето топло семейство" е темата на рисунките, събрани от възпитаниците на детска градина "Златно зрънце", която беше присъединена към топлопреносната мрежа миналата година. Днес "Далкия Варна" ще награди малките художници. Денят на отворени врати, който от компанията обещават да провеждат поне веднъж на две години, включва още различни игри, томбола и викторина с много награди.