Иван Костов: МВР да бори контрабандата, а икономическото и социалното-безработицата

Новините

19-05-2010, 09:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Задължение на МВР е да се бори с контрабандата и това е регламентирано законодателно, заяви в студиото на bTV тази сутрин бившият премиер и лидер на Демократи за силна България Иван Костов.

През последните дни вицепремиерът Цветанов и шефът на Агенция „Митници” ген. Ваньо Танов влязоха в задочен спор кой трябва да бори контрабандата.

Костов уточни, че МВР чрез свои служби като ГДБОП има за задача да противодейства на различните видове контрабанда. “Това не е критика, а съвет. Ние още преди месеци съветвахме министър Цветанов да се бори с контрабанда превантивно”, изтъкна експремиерът.

От ДСБ преди време предложиха всяко возило с контрабандна стока да бъде конфискувано с административен акт, а не да се чака съдебно решение.
Той наблегна отново на управленския опит, който от партията притежават и на това, че синята коалиция е партньор на управляващите и като такъв се опитва да помага със съвети.

Костов потвърди казаното от членове на националното ръководство на ДСБ преди дни, че безработицата може да достигне 15% и трябва да се противодейства решително.

Лидерът на ДСБ препоръча  за насърчаването на заетостта да се използват няколко европейски програми, където е съсредоточена огромна част от парите. Това са програмите за малките и средни предприятия, програма „Човешки ресурси” и програмата за развитие на конкуренция. Те могат да бъдат насочени към създаване на заетост.

„Антикризисните мерки, предложени от Синята коалиция, са изготвени след широк кръг от консултации с най-различни представители на работодатели и на браншови организации и те отразяват един колективен разум и са с непосредствено въздействие за нови работни места и за насърчаване на дребния и среден бизнес”, обясни тъмносиният лидер.

Изводът според десните е, че нашата криза се дължи не толкова на външни причини, колкото на тежки структурни дефекти, които са допуснати вътре в българската икономика, допуснато е появата и разширяването до големи сиви сектори в нея.

С цел насърчаване на малкия и среден бизнес от Синята коалиция предлагат да се намалят и да се диференцират праговете на минималния осигурителен доход. Същото искат да стане и с патентния данък.

„Освен това при стартирането на малките предприятия трябва да им се даде някакъв шанс първоначално да нямат тези ангажименти да прескачат минималните осигурителни прагове”, смята Костов. Сред другите предложения са семейна здравна осигуровка за фамилния бизнес и приемането на Наредбата за директните продажби, която ще даде възможност на фермерите да излязат директно на пазара.