Сметната палата откри нарушения в обществените поръчки за асфалтиране във Варна

Мисия Варна

20-05-2010, 11:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Сметната палата констатира нарушения и негативни практики при възлагане на обществени поръчки в Община Варна. Това е видно от извършения одит на финансовото управление на общината за периода от 01.01.2006 г. до 31.12.2008 г.

Изводът на одиторите е, че въведеният и осъществяван в община Варна предварителен и текущ контрол при провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки не е достатъчно надежден, пише на интернет сайта на Сметната палата.

Например, при изпълнението на една от големите обществени поръчки – “Проектиране и изпълнение на ново строителство, реконструкция, аварийни ремонти, рехабилитация на уличната мрежа, спортните обекти и междублоковите пространства на територията на община Варна по обособени позиции”, не е постигната икономичност при разходване на бюджетните средства и не са защитени в достатъчна степен интересите на общината.

За изпълнение на поръчката през  2007 г. са сключени три договора на обща стойност 50 млн. лв. Те са прекратени предсрочно по инициатива на  изпълнителите, които са поискали актуализация на цените, но общината е отказала. Стартирана е нова открита процедура за възлагане на обществена поръчка с идентичен предмет. По нея през 2008 г. са сключени  4 договора на обща стойност 140 млн. лв., три от които със същите изпълнители и същия териториален обхват.

Става въпрос за фирмите „Инжстройинженеринг“, „Хидрострой“, Пътища и мостове“ и „Автомагистрали - Черно море“. Именно на база на обществените поръчки, които те са спечелили в края на 2008-а, общината им възлага да проектират и изпълняват всякакво строителство и ремонти на пътища в града, на спортните обекти и на междублоковите пространства. Въпросните четири фирми са най-известни с това, че кърпят уличните дупки по варненските пътища.

Според Сметната плата, изпълнението на договорите от 2008 г. ще струва на общината по-скъпо, тъй като за изпълнението на едни и същи строително-монтажни работи ще се извърши по-голям бюджетен разход, отколкото при условията на предсрочно прекратените договори от 2007 г. Отчетено е неизпълнение на бюджета на общината за 2006 г., 2007 г. и 2008 г. съответно 8,1 на сто, 4,6 на сто и 1,2 на сто спрямо окончателно утвърдения бюджет.

ВарнаУтре припомня, че при всички критики срещу общината свързани с договорите за асфалтиране, кметът Кирил Йорданов винаги подчертаваше, че проверките на Сметната палата не са открили никакви нарушения. Сега обаче се оказва обратното. Цитираният доклад на одиторите е приет на 4 май тази година.

В доклада е посочено още, че съществен проблем в общината е актуалността на данните на начислените задължения на физическите и юридическите лица. С липсата на единна информационна система в страната и в общината е затруднена обработката на получени информации от други дирекции на общината, КАТ- Варна, Агенция по вписванията  и друг външни институции. Обработката на тази информация за актуализация на задълженията е извършена ръчно, което усложнява дейността по разкриването на недекларирани в общината придобити превозни средства и недвижими имоти.

Докладът за извършения одит е изпратен на министъра на финансите и на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки. Също и на парламентарната Комисия по регионална политика и местно самоуправление.