Кметът яха 2200-кубиковия си мотор в хуманитарна езда до Косово

Мисия Варна

20-05-2010, 12:29

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На 24 май кметът Кирил Йорданов ще яхне 2200-кубиковия си мотор БМВ „Гранд туризъм“ за хуманитарен мотопоход до Косово.

Благотворителната езда е по инициатива на организацията на моторджиите на стария континент „Евробайкър. Тази година нейните членове и съмишленици са събрали 600 000 евро, които ще бъдат дарени на властите в Косово за купуване на медицинска апаратура, разясни днес Кирил Йорданов.

Варненската група от членове на „Евробайкър“ потегля в 12,30 часа на 24 май. Сборният пункт на моторджиите е пред сградата на община Варна. Естествено повечето участници в мотопохода са ВИП персони. Сред дружките на кмета е и видният любител на високите скорости Стефан Капитанов, който от години е шеф на държавната резиденция „Евксиноград“. Въобще, парада на лъскави и скъпи мотори пред кметския билдинг в деня на Славянската писменост е гарантиран.

Първият етап от прехода на варненските моторджии е до София. Там групата ще набъбне, след което мощните машини поемат в посока към Черна гора - тазгодишният сборен пункт на членовете на „Евробайкър“. След това внушителната хуманитарна колана от над 200 мотара ще се отправи към основната си цел – Косово. По график са предвидени редица срещи – с президента на Косово, с кметове на градове, с военни от контингентите на НАТО в това число и българския.

Любопитно е че сред моторджиите ще е военният аташе на посолството на САЩ у нас. В „Евробайкър“ членуват и много любители на високите скорости, които са представители на НАТО, разясни още варненският кмет. Тазгодишният преход е около 3000 километра, което е доста по-малко в сравнение с похода от лятото на миналата година. Тогава моторджиите преодоляха 8000 километра из Европа. Сега обаче теренът ще е доста по-тежък.