Узунов пак атакува общинския бюджет с оферта за лампи на стойност 9 млн. лв.

Мисия Варна

25-05-2010, 12:52

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

9 милиона лева ще струва на общинския бюджет, ако местния парламент приеме предложението на съветника Красимир Узунов да освети града със супермодерни лампи на „Шарп“.

По думите на популярния бизнесмен и политик, японската компания е готова да въведе във Варна новаторската си система по LED технология за улично и парково осветление. Проблемът обаче е, че това трябва да стане през фирмата „Интерсервиз Узунов“, която се ангажира с монтирането и поддръжката на въпросното улично осветление. Поради този факт,  колеги общински съветници на бизнесмена го заподозряха в конфликт на интереси по време на днешното заседание на комисията по архитектура и строителство. За това местните парламентаристи решиха предложението на Узунов да бъде дебатирано на специално заседание, което беше насрочено за 2 юни.

Суперлампите на „Шарп“ ще спестят милиони левове на общината от разход на еленергия и поддръжка през следващите 15 години. Офертата на Узунов пък е на стойност от 9 милиона лева. Схемата на плащане е следната – 30 на сто от парите трябва да бъдат преведени при доставката, а останалите на разсрочено плащане за срок от 5 години при лихва от 3,5%. Бизнесменът предлага и бонус – да монтира безплатно – за своя сметка, 500 от светодиодните лампи в пешеходните и автомобилните подлези във Варна, които ще светят по 24 часа. Само от този подарък общината щяла да спести 1 милион лева.

Припомняме, че за първи път Узунов лансира офертата си за подмяна на уличното осветление в града в началото на месец февруари. Това стана чрез внушителна мултимедийна презентация по време на заседанието на комисията по финанси, която окончателно гласува бюджета на община Варна за тази година. Тогава съветниците не взеха никакво решение и посъветваха Узунов да внесе предложението си по установения нормативен ред. Освен това стана ясно, че то няма как да бъде нито одобрено, нито отхвърлено. На практика трябва да бъде обявен конкурс за обществена поръчка със сходен предмет на дейност – подмяна на уличното осветление. По този начин ще има конкуренция, тъй като на търга ще се явят и други фирми, които може да представят по изгодни оферти от тази на „Шарп“. Още тогава местни парламентаристи обърнаха внимание на Узунов, че влиза в конфликт на интереси, тъй като в офертата пряко е замесена неговата фирма.     

През февруари популярният варненски предприемач обясни на колегите си общински съветници, че е готов да осигури подмяната на 6226 градски лампи с японски светодиодни осветителни тела. Узунов подчерта, че ще поеме за своя сметка доставката, монтажа, цялостната подмяна на разпределителните кутии и дефектните електрически кабели. От представените тогава технически данни стана ясно, че животът на една от светодиодните лампи бил 60 000 часа, което се равнява на 15 години, ако крушките светят по 11,32 часа на денонощие. По думите на Узунов, ако приеме сделката, общината ще реализира огромни икономии, тъй като светодиодните осветителни тела изразходват с 60% по-малко ток и животът им е 10 пъти по-дълъг от използваните в момента във Варна натриеви лампи.

Според разчетите на предприемача, за 15 години общината ще спести 5 млн. лева от електроенергия и 12,5 млн. лева от поддръжка. На практика светодиодните лампи не се нуждаели от поддръжка. Освен това не излъчвали ултравиолетова светлина, което означава, че около тях няма да се събират насекоми и съответно няма да има нужда да бъдат почиствани.

“Ако предложението бъде прието, целият град ще е с унифицирани осветителни тела. “Шарп” държат 60 % от пазара в Япония. Според тях ще сме първият европейски град, осветен по тази технология, ако приемем сделката”, подчерта преди няколко месеца Узунов.