ГЕРБ взима културата от Панко Анчев и я дава на доц. Трошев

Мисия Варна

28-05-2010, 12:37

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет през юни, задължително ще има предложения за освобождаване на председатели на комисии от постовете им и избиране на нови на тяхното място.

Това категорично съобщи новият шеф на местния парламент Николай Апостолов от ГЕРБ. Той не спомена имена на комисии, нито на хора, тъй като в момента вървели преговори между политическите сили в съвета. Ясно е, че става въпрос най-вече за комисиите председателствани от хора на БСП. Те са общо пет – общинска собственост, здравеопазване, социални дейности, култура, наука и образование. Към тях може да се прибави и комисията по младежки дейности и спорт, чийто шеф е Тодор Мутафов от гравитиращата около БСП партия ОБТ. На прицел би трябвало да е и комисията по финанси и бюджет, която е управлявана от градския лидер на ДПС Янко Станев. Специално за нея гербаджиите имат безспорен фаворит – Димо Стоев, който е бивш главен финансист на община Варна през първите два мандата на кмета Кирил Йорданов.

Според слуховете ГЕРБ планират и структурни промени, които се изразяват в сливането на някои от комисиите. Според общински съветници това ще се случи с културата и образованието, които ще бъдат обединени в една комисия. Фаворит за неин председател е доц. Константин Трошев, естествено от ГЕРБ. Понастоящем той ръководи комисията по наименования, която също може да се влее към бъдещата по култура и образование. Ако доцентът я оглави това означава, че културата ще бъде отнета от ръцете на дългогодишния шеф на комисията Панко Анчев от БСП. От тази смяна със сигурност ще има един доволен – Кирил Йорданов. Той и червеният литературен критик Анчев от много време са в конфликт заради разходването на бюджетните средства, с които се финансират проекти на варненски творци.

За да сменят червените председатели, на гербаджиите обаче им трябва подкрепата на общинските съветници от партия „Нашият град“, новата дясна група около ДСБ, Веселин Марешки и сие  и други местни парламентаристи от центъра. За сега сигурна е подкрепата само от страна на „Атака“ и ГЛАС. Припомняме, че на предната сесия, ГЕРБ срещна сериозни трудности при смяната на членовете на борда на директорите на общинската фирма „Градски транспорт“. Първо Неделчо Михайлов и всички съветници от групата на неговата партия „Нашият град“ знаково отсъстваха от заседанието, въпреки че шефът на местния парламент на няколко пъти подчерта, че смяната на борда е съгласувана и одобрена от председателите на политически групи в съвета. След това ДСБ и ЛИДЕР също не подкрепиха избирането на новите бордоваци. Съветникът Красимир Симов директно обяви, че подхода на Николай Апостолов към рокадата е бил грешен. Тоест предложението е било наложено, а не обсъдено. Тогава Симов прогнозира, че ако това продължи, бламирането на гербаджийските предложения ще се превърне в ежедневие. Симов е от партия ЛИДЕР и е шеф на комисията по туризъм, търговия и реклама.

За да получат подкрепата на новата дясна група около ДСБ, гербаджиите вероятно ще трябва да им дадат шефското място на поне една от комисиите. Същото се отнася и за „Нашият град“, които към момента държат архитектурата и строителството, околната среда и евроинтеграцията. Последните две избощо не са ключови и е възможно хората на Михайлов да искат властта в някои от по-значимите. Интересно е и какъв ще е подхода към Марешки.
След смяната на председателите на комисии пък идва ред на членовете на бордовете на общинските фирми, които от години са разменна монета при разпределението на властта н местния парламент.