Плевнелиев подскочи срещу община Варна заради „Алея Първа“

Архив Варна

02-06-2010, 12:43

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Главният архитект на Варна Петър Йорданов ще понесе своята отговорност заради издадените разрешителни за строеж на пет сгради на „Алея Първа“.

Това заяви министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Той подчерта, че е изненадан от информацията, че „Холдинг Варна“ е получил такива разрешителни за строителство по брега на морето. По думите на министъра, МРРБ е разрешило единствено укрепване на свлачището, а забраната върху строителството не е паднала
"Има заповед за забрана на строителство и заповед за укрепване свлачището”, коментира Плевнелиев. В министерството са научили от медиите, че главният архитект на Варна е издал разрешителни за строителство в полза на холдинга на ТИМ

"Господата от Варна да бъдат така добри да обяснят на всички медии какви са техните аргументи на базата на кои закони е направено. Бих препоръчал община Варна да бъде така добра да даде пълна информация по казуса. Заповедта за забрана на строителството е валидна. Трябва да се насочат всички прожектори към Варна и да се види какво се случва там", негодува регионалният министър Росен Плевнелиев.
Главният архитект Петър Йорданов е неоткриваем за коментар, а от общината казаха, че той бил в отпуска. Както ВарнаУтре информира, вчера арх. Йорданов беше цитиран от  mediapool.com, че преди да се издадат разрешителните, е имало допитване до Министерството на регионалното развитие. По думите му, МРРБ е позволило да се издадат строителни разрешителни под условие, че първо се укрепи свлачището в района.

Кметът защити главния си архитект

Кметът Кирил Йорданов контрира изказванията на регионалния министър Плевнелиев, че е издал разрешително само за укрепване на свлачището, но не и за строителство. С тези думи той защити главния архитект на общината за издадените разрешителни за строителство на „Алея Първа“. Кметът показа и писмо от министъра на регионалното развитие, което е с дата 25 януари 2010 година. Според Йорданов в него се вижда, че разрешението е както за укрепване, така и за строителство.

Както ВарнаУтре информира, общината е издала на собственика на „Алея Първа“ - „Холдинг Варна“, разрешителни за строителство на международен конгресен център с панорамен асансьор, три хотела и морелечебна база. Те трябва да бъдат изтградени между втора и трета буна на варненския плаж. Разрешителните съответстват по брой на 5-те ПУП-а, издадени за имотите тук. Международният конгресен център трябва да е висок не повече от 10 етажа или 30 метра, а останалите 4 хотела ще са максимум 5-етажни.

„Холдинг Варна” е поискал разрешителните за строеж по трасето на Алея Първа, представяйки документите за собственост на територията и доклад от надзорна фирма. Позволителните имали добро и от РДНСК, научи ВарнаУтре.

Припомняме, че в края на мандата на тройната коалиция „Холиднг Варна“ се сдоби със 118 декара от морската градина, срещу цена от 11,7 милиона лева. Земята е по протежение на плажа и отдавна е известна под името „Алея Първа“. От страна на държавата продажбата е осъществена от варненската областна управа, чийто шеф по това време беше адм. Христо Контров от ДПС. Сделката предизвика протестите на дузина неправителствени организации, които обжалваха продажбата по съдебен ред. В момента все още тече проверка на прокуратурата по случая.

През месец март лидерът на ДСБ Иван Костов зададе въпрос от парламентарната трибуна  относно  продажбата на 118-те декара от морската градина на „Холдинг Варна“. Министър Плевнелиев тогава отговори, че е направена проверка на сделката и не са открити съществени нарушение при продажбата на земята.

Писмо на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев относно искане за издаване на предварително разрешение по реда на чл. 96, ал. 5 от ЗУТ в Приморска зона Варна »