Пияни папагали падат от дърветата в Австралия

Новините

02-06-2010, 12:46

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Стотици очевидно пияни папагали падат от дърветата и небето в северен австралийски град, озадачавайки ветеринарните лекари, които се борят за живота им, предаде АФП.

Красивите шарени малайски папагалчета показват класически симптоми на пияно състояние - губят координация и припадат.Ветеринарите са ги прибрали в клетки, където те са треперили, докато се съвземат от махмурлука си."Те определено изглеждаха пияни", каза Лиса Хенсен, хирург във ветеринарна клиника в Палмерстън, близо до Дарвин."Те падат от дърветата...и не са координирани, както би трябвало да бъдат. Опитват се да скочат на съседния клон и не успяват да го уцелят"

Хенсен допълни, че никой не е сигурен какво е причинило симптомите, въпреки че най-вероятно вина имат ферментирали плодове, които са яли. Други теории включват зараза с мистериозен вирус.Тя каза, че болницата се е погрижила за около 30 от птиците, като всеки ден откриват още на моравите и около пътищата.Лекарите дават на пияните пернати подсладена каша от овесени ядки и свежи плодове - папагалската версия на храна за махмулук.

"Те седят на пода в клетките с отпусната глава настрани, или се свиват на кълбо в ъгъла и се крият от светлината и от външния свят". Хенсен добави още, че пияни малайски папагалчета в Палмерстън са забелязвани и преди, но никога толкова много на брой. Птиците могат да загинат от алкохолното натравяне, ако не получат подходящата грижа.