Откриват трупове из цяло Мексико – жертви на нарковойните

Новините

08-06-2010, 12:18

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

55 души бяха извадени от изоставена мина за сребро в Мексико и още поне 17 тела из цялата страна. Вероятно убитите са жертви на наркомафията в страната, предадава АП.

Търсенето на още тела в мината приключи в понеделник, след цял уикенд работа на полицията в покрайнините на Tаско – бивш туристически център, известен със сребърната си бижутерия, каза Албертико Гуинто, началник на полицията в щата Гереро.

Гуинто заяви, че общият брой на телата може да се увеличи, защото съдебните изследователи се опитват да определят дали има и други човешки останки, сред дрехите и обувките, намерени в дълбоката почти 150 метра шахта.

Повечето от телата не са идентифицирани, но разследващите са разпознали тялото на наскоро отвлечен директор на затвор.

За случая са задържани поне 15 души.

Полицията е открила масовия гроб в края на миналия месец, след получаването на информация от заподозрян наркотрафикант, близо до град Игуала.

В момента властите в карибския курорт Канкун се опитват да идентифицират 6 тела, намерени в пещера миналия уикенд. По първоначална информация, телата са били нарязани, а сърцата им липсват. Днес обаче бе съобщено, че органите са били наръгани многократно и са били унищожени, но никога не са били изваждани. И 6-те жертви са имали наркотични вещества в организмите си, сочи токсикологичният анализ.

В северния щат Дуранго полицията откри още шест обезглавени мъже, заедно с две глави на други жертви.

Още три жертви с отрязани глави бяха открити от полицията в централния щат Морелос. Следите на местопрестъплението водят до наркобарона Едгар Валдес Виляреал, който води нарковойна с конкурента си Хектор Белтан Лейва, за контрол на картела Белтран Лейва.

Нарковойните отнеха живота на повече от 22 700 души, откакто президентът Фелипе Калдерон започна война срещу картелите малко след заемането на поста в края на 2006 година.