Красимир Маринов: Автобусните линии на „Коско“ не са работа на местния парламент

Мисия Варна

21-06-2010, 12:25

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Не виждам изобщо защо тази точка е в дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет!“

С тези думи председателят на транспортната комисия към местния парламент - Красимир Маринов от партия „Отечество“, коментира решението на правната комисия, която препоръчва на кмета Кирил Йорданов да издаде заповед, с която да възложи на транспортната фирма „Коско“ обществения превоз на пътници по автобусни линии с номера 15, 15Б, 115 и 148.
Въпросната препоръка, попадна в дневния ред на сесията на местния парламент, която ще се проведе в сряда. Много спорен е въпроса дали изобщо правната комисия е гласувала точно такова решение, но е факт, че то фигурира, като последна – 17-та, точка от дневния ред на сесията. В действителност правната комисия препрати жалбата на „Коско“ към транспортната и възложи на кмета да проведе конкурси за въпросните четири автобусни линии. А това е различно от препоръка към кмета да ги даде на „Коско“.

Припомняме, че през 2005 година, със заповед на кмета, въпросните автобусни линии бяха отнети от „Коско“. Доколкото Красимир Маринов си спомня, причината е, че транспортната фирма не е можела да изпълнява задълженията си по договор с общината, тъй като автобусите й са били запорирани заради финансови задължения.
„Коско“ са обжалвали кметската заповед, с която са им отнети линиите. След години съдебни дела Върховният административен съд (ВАС) се е произнесъл в полза на частната транспортна фирма. По-точно, магистратите са съборили заповедта на Кирил Йорданов. ВАС обаче никъде не посочва, че линиите трябва да бъдат върнати на „Коско“. Заради това фирмата потърси помощта на правната комисия към местния парламент, а след това в дневния ред на сесията се появи точката с въпросното препоръка към кмета.

Според Маринов, дори и местните парламентаристи да одобрят препоръката за връщането на автобусните линии на „Коско“, решението им би имало само пожелателен характер. Общинският съветник подчерта, че председателстваната от него комисия не е запозната с този казус. Но смята, че той е в компетенциите на кмета и неговата администрация. „Има решение на съда и в случая то касае именно общинската администрация. Тоест, би следвало тя да реши как да изпълни това съдебно решение. Не виждам какво общо може да има общинският съвет с това“, каза още Маринов.
Шефът на общинската правна дирекция - адвокат Антон Жожев, отказа да коментира случая с „Коско“, като само смотолеви, че общината ще направи това, което е записано в решението на ВАС. Тоест тълкуванието може и да означава, че каквото и решение да гласува местния парламент, кметската администрация ще се съобрази не с него, а със съдебното.