Воня се разнася от канализацията, а ВиК иска да докопа разплащателните сметки на абонатите

Мисия Варна

21-06-2010, 13:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Неприятна миризма се разнася почти из целия град, откакто настъпиха летните жеги.

Първоначалното впечатление е, че тя идва от към градинките, които денонощно са препикавани от всякакви породи кучета, а за съжаление и от хора. Всъщност обаче вонята се носи от към канализационните шахти. Това не означава, че градинките ухаят на нещо различно от урина, но истинската беда идва от към градската канализация. Това може да се установи лесно – просто се доближете до някоя шахта, няма значение дали ще е в центъра на града, Владиславово, Възраждане или Аспарухово.

Че градската канализация издиша сериозно не е тайна. Тя отдавна не може да смогне на главоломно нарасналите нужди. Това най-вече се дължи на бума на строителството през последните 20 години. За разлика от преди 1989 г., когато паралелно с новите сгради се копаеха и канали, сега новото строителство просто биваше закачано към старата канализация. А тя си има капацитет. Както и пречиствателната станция.
В същото време ВиК въвежда електронни технологии, чрез които да управлява цялата си водопреносна и канализационна мрежа. Ще има и електронна карта, върху която ще бъдат нанесени партидите на всички абонати. Тоест с едно кликване на мишката ще излиза пълна информация за съответният абонат – какъв му е водомера, кога е поставен и пломбиран, ремонтиран ли е... И най-важното – какво е месечното му потребление на вода и дали го плаща редовно. Електронната система ще даде възможност на дружество да тегли служебно пари от разплащателните сметки на абонатите си за покриване на задълженията им.

Електронната карта обаче едва ли отчита вонята от канализацията, която тормози варненци и гостите на града през лятото. Различни специалисти и хора от местната власт не веднъж са алармирали, че проблема е много сериозен. Ако канализацията изгърми тотално, вонята ще е най-малкият проблем, тъй като ще тръгнат зарази и болести. Всичко това ще се отрази пагубно, като върху бизнеса и икономика, така и върху здравето на хората. А първите признаци отдавна са налице – всяко лято южният плаж бива систематично затварян, тъй като в морето плуват фекалии и всякакви отпадъчни нечистотии, които се изливат там заради липсата на нова пречиствателна станция и издъхващата градска канализация.
С плажа може да е неприятно, но е по-лесно, как обаче ще затвориш цял град, ако фекалиите избият отвсякъде?