Общинският съвет блокира, предлагат да се разпусне и да има нови избори

Мисия Варна

23-06-2010, 11:42

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Работата на общински съвет блокира покрай гласуването за сливането на двете комисии - „Култура“ и „Наименования“, в една.

Припомняме, че има решение на комисията по организация на работата на местния парламент въпросните две комисии да бъдат закрити и на тяхно място да се сформира нова, която да обединява дейността им - „Култура и духовно развитие“.

Съветниците първо закриха комисията по наименования, но гласуването за прекратяване дейността на културата не събра необходимия минимум от 26 гласа. На първия – явен вот, предложението бе подкрепено от едва 24 местни парламентаристи. Заради това председателят на местния парламент Николай Апостолов от ГЕРБ го оспори и поиска поименно гласуване. След него стана ясно, че предложението за закриване на комисията по култура е подкрепено от само 25 съветници. Според Апостолов това се дължи на факта, че много съветници отсъстват от залата и едва ли не нарочно напускат заседанието, за да не участват в гласуването.

Макар и много съветници наистина да ги няма в залата, има кворум. Просто гласовете на хората, които подкрепят предложението, не са достатъчни то да бъде прието. По думите на Апостолов това блокира работата на общинския съвет. Причината е, че местните парламентаристи закриха комисията по наименования, но след като не успяха да сторят същото и с комисията по култура, не могат да стигнат до гласуването за сформиране на новата комисия, която да поеме работата на предните две.

Както е известно, след ареста на бившия председател на общинския съвет и лидер на БСП в града Борислав Гуцанов мнозинството около червените в местния парламент се разпадна. ГЕРБ смениха Гуцанов и с помощта на всички съветници, без социалистите, избраха на неговото място Апостолов. Гербаджиите обаче явно не успяват да сформират мнозинство около себе си и затова предложенията им не получават подкрепата на достатъчно местни парламентаристи. Тоест ГЕРБ не могат да съберат нещо като коалиция, в която да участват минимум 26 общински съветници. А това наистина блокира работата на местния парламент.

В този контекст лидерът на ДПС Янко Станев предложи местният парламент да се саморазпусне и да бъде помолено Народното събрание да насрочи нови избори за общински съвет във Варна. Според него настоящият състав и конфигурация не се ползва с доверие и затова е необходимо да се отиде към частични избори една година преди редовните.
От „Атака“ веднага заявиха, че са готови да се явят на избори. Още повече след като са чули освиркванията на феновете на футболния отбор „Спартак“ към депесаря Янко Станев, който беше в управата на клуба, довела го до фалит.