Избрани Новини
Ученици вървят по пътя на хляба
Ученици от ОУ„Стефан Караджа” в Добрич изучават пътя на хляба през горещите ваканционни дни.
Младите хора се запознават с добруджанските традиции при приготвяне на хляб, за да съхранят наследството на поколенията. В училището е създаден клуб „От сръчните ръце на баба” , в който се представят традиционни начини за приготвяне на хляб и хлебни изделия. Децата се обучават в сръчности и техники за месене на тесто за традиционни хлебни произведения, издирват се и се събират кулинарни рецепти.
През летните месеци е била организирана екскурзия до с. Кочмар и гр. Силистра за открити уроци по хлебарство. В Кочмар учениците били посрещнати от участнички в група за автентичен фолклор, които представиха не само своя певчески талант, но и показаха местните традиции за приготвяне на баници и обредни хлябове. Там децата опитали от вкусните баници и курабийки на нашите баби. В Силистра посетили цех за производство на хлебни и сладкарски изделия. Наблюдавали различни начини за приготвяне на кори, баници, пити, козунаци.
Посетили фурната на Архитектурния комплекс „Старият Добрич”, където наблюдавали замесването на гевреци и други тестени изделия и изпичането им в пещ на дърва.
Има идея да се подготви експозиция, посветена на пътя на хляба – от засяването на житото до обредните хлябове и тяхното приложение в бита на хората.
Много ученици от училището издирили и предоставиха за нуждите на бъдещата експозиция различни предмети от бита и селскостопански инвентар, свързани със засяването, жътвата и производството на хляб. Дейностите ще бъдат представени във фотоизложба, подготвена от участниците.
Инициативите са по проект „Къшей дъхав хляб от Добруджа”, който се реализира в рамките на програма „Живо наследство – 2010” на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”. Основните цели на програмата са насочени към опазване и представяне на местни традиции с активното участие на младите хора.
Топ Новини