Министър Трайков иска стандарти за туристическите хижи

Туризъм

29-08-2010, 15:25

Снимка:

СНИМКА: ВАНЯ СТАНКОВИЧ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Нито една хижа не трябва да бъде затворена, нито една хижа не трябва да бъде заменена за апартаменти или да се използва не по предназначение.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който се включи в похода до „Черни връх” по повод 115 години от създаването на туристическото движение в България, съобщи агенция Кросс.

Повече от 4000 туристи участваха в традиционния поход, организиран от Българския туристически съюз. Освен Трайчо Трайков в него участваха Петя Колчева - първата българка, покорила Еверест, представители от клубовете на туристите-ветерани и туристически дружества от цялата страна.

„Туризмът е съпреживяване, което остава живо - въпреки годините, политическите промени и финансовите кризи - вече 115 години”, каза в словото си на върха министър Трайков. Според него отговорността да се грижим за българската природа, да популяризираме красотата и богатствата на страната ни, е обща. Част от тази отговорност е и стопанисването на хижите и изграждането на туристическа инфраструктура. „Нито една хижа не трябва да бъде затворена, нито една хижа не трябва да бъде заменена за апартаменти или да се използва не по предназначение”, подчерта министър Трайков.
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма поддържа исканията тези бази да бъдат обновени и рехабилитирани ефективно, както и да бъдат категоризирани, за да отговарят на стандартите за качествена почивка, допълни министърът.

У нас  има 260 хижи, но не всички се използват като такива. Основната цел на Българския туристически съюз е да не се променя предназначението им, каза изпълнителният секретар на БТС Венцислав Удев. „Ще направим всичко възможно комплекс Мальовица да остане такъв и да не се допусне незаконната замяна на земите там. Възстановява се хижа „Титнява” на Витоша, която вече е върната на съюза. Ще обновим и пътеките”, допълни Удев. „Ръководството на съюза е амбицирано и работи. Ние обещаваме да помогнем със съдействието на МРРБ и министерствата на културата и спорта”, допълни Трайков.

Създаден е актуален списък на хижите към  Министерство на спорта.


1. туризъм
2.