Жителите на кв. Изгрев не искат магистрала

Мисия Варна

01-11-2010, 15:07

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Жители на кв. Изгрев потърсиха помощ от депутата от ГЕРБ Емил Радев, относно желанието си да бъде избегнат строежът на магистрала там.

Представители на инициативния комитет на Ж.К. Изгрев искаха да обсъдят въпроса за ОУП и магистрала/булевард "Варна", който ще минава през квартала им.

Те са изготвили план от 18 точки с предложения за промяна на градоустройствения план, в частта, засягаща квартала им, с желание този булевард да бъде избегнат.

По думите на Радев в момента по ОУП текат съгласувателни процедури. Миналата седмица планът е получил положителна оценка от Министерството на здравеопазването, сега се очакват такива от Министерството на транспорта (МТИТС) и от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

За МТИТС има две проблемни области. Едната е летището, по думите на депутата, има грешки в данните за вятъра - дали е източен, или североизточен, тъй като от това зависи разположението на пистата. Вторият въпрос - за пристанището е по-сложен, заради неясното място, където да бъде преместен терминала. Друг проблем там са зоните в езерото по Натура.

Очакват се съгласувателните становища на министерствата и препоръките им, сега остава да бъдат изслушани възраженията на гражданите.

Относно магистралата, или първокласния път, който ще минава през кв. Изгрев и за който инициативният комитет на квартала се надява да нанесе минимални вреди и притеснения на живеещите в района, Радев обясни, че трябва да се потърси компромисно решение. Магистралата ще обслужва цяла Варна и хората искат да бъде изграден качествен път. От друга страна обаче е необходимо планът да се съобрази с нуждите на живеещите в района.

Винаги има недоволни, но все пак ОУП е за бъдещето - за следващите 25-30 години и без план ще има много по-неприятни последствия, смята той.

Жителите на изгрев са притеснени за отчуждаването на земите си. Емил Радев даде гаранция, че ще бъде постигнато работещо обезщетение, а не както по линията на софийското метро, където собствеността беше купувана на много по-високи, или на много по-ниски, но не и на реалните цени. В случай на заменки, те ще се осъществяват в същите землища, а не на други места в града, защото би било трудно да се прецени каква е справедливата замяна.

Депутатът от ГЕРБ каза, че скоро ще започнат разглежданията на възраженията на гражданите и ще се потърси баланс в тяхна полза.

Все пак процедурата по приемането на ОУП вече е много напреднала и не може да се направят драстични промени, обясни Радев, което означава, че едва ли магистралата през квартала ще бъде избегната, но е възможно да бъде намален обемът й.

По думите на депутата, законът за първи път е усъвършенстван и хората ще могат да получат обезщетенията си още преди началото на процедурата.

Той каза още, че в момента се работи по изграждането на кадастър и няма начин да не се завърши процедурата, а проблемите по него трябва да бъдат решени от министерски съвет.

Ще бъдат въведени и правила за постоянно и временно жителство, за да се избегне изборния туризъм.

Избирателните списъци вече ще бъдат вкарани и в интернет, където ще фигурират и реалните адреси на гласоподавателите.