Таксиметровата война - ден втори

Туризъм

10-01-2011, 16:44

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Войната за цената на таксиметровите услуги във Варна днес избухна с нова сила.

След протеста-шествие вчера, днес стотици жълти коли отново се събраха пред терапията, за да бойкотират обслужването на клиенти на ниски цени.

На мястото на протеста имаше коли на различни фирми. Колко обаче от шофьорите отказват да возят на новите тарифи от средно 0.54 лв. за км през деня, собствениците на фирмите не се наемат да кажат. Шефовете на четирите най-големи централи застанаха днес пред медиите, за да се извинят на клиентите за хаоса с таксиметровите услуги в града. Според тях хронологията на "ценовата война" започва преди 2 месеца, когато 1 от фирмите драстично сваля цените, а втора предлага невиждани отстъпки от 20% при заявка за кола по телефона или он-лайн. По-ниската цена е кризисна мярка, която ще осигури на фирмите по-голям оборот макар и на минимална печалба, а така - и оцеляване. В отговор от днес с близо 30% намалиха цените и най-големите централи: Ласия, Омега, Джи Пи Ес. Отговорът закъснял с 2 месеца, тъй като студеното време не позволявало.

Срещу тях скочиха шофьорите, които твърдят, че возенето на по-ниски цени ги обрича на глад.

Днес собствениците на таксиметровите фирми обвиниха в подстрекателство организатора на бунта - синдикалния лидер Димчо Иванов, който според тях имал лични интереси в създалия се хаос и бил от първите, занимаващи се с нелоялна конкуренция в бранша.

По данни от последния час във Варна има 1672 регистрирани таксита, обяви Иван Михайлов от Ласия. По улиците обаче, имало много повече коли, които без редовни документи и без да плащат данъци, се опитват да печелят на гърба на колегите си. Според шефа на Джи пи ес такси Тодор Атанасов една от фирмите, започнали "ценовата война", укрива данъци. Той подал сигнал в прокуратурата  за това и вече е направен обиск в офиса на фирмата. Оказало се, че от 100 таксиметрови апарата на отчет в ДОИ, само 4 са регистрирани в НАП. Шефът на набедената фирма "Паралел такси" Радослав Митевски отрече обвиненията. Според него във фирмата работят 43-ма шофьори и всички плащат данъци. Именно "Паралел такси" е жертва на таксиметровата война в града, смята Митевски. Днес следобед 50-60 коли на недоволни от по-ниските тарифи конкуренти обсадили офиса на фирмата и заплашвали екипа му, докато не пристигнали полицаи, за да ги усмирят.     

Какво важно за варненци, ползващи таксита, стана ясно днес? Новите цени ще влязат в сила, независимо от протестите. Докога обаче ще са в сила - не се знае. Настройването на апаратите към новите цени ще продължи още няколко дни. Има ли печалба за такситата и при по-ниските тарифи, след като софийските им колеги возят на цени от около 50 ст. на км, шефовете се въздържаха да отговорят. Те обещаха да изгонят от фирмите си всеки, заловен да компенсира разликата в приходите с помпа. Освен това гарантират, че старателно проверяват документите на всеки, постъпил на работа при тях и няма опасност да ви вози таксиджия без книжка или с много актове, ако поръчате кола от фирма с утвърдено име.

Иначе таксиметровите босове предупредиха, че "ценовата война" ще свали качеството на возенето, защото няма да има пари за ремонти. Тя ще се отрази негативно и за "Градски транспорт", тъй като новата тарифа прави такситата ценово конкурентни на рейсовете.